19 Decembrie 2006

Deficitul de cont curent al S.U.A. a crescut la un nivel record



Deficitul de cont curent al SUA a crescut, in trimestrul trei 2006, la nivelul record de 225,6 miliarde de dolari, in urma aprecierii preturilor petrolului si a cereri de produse straine, mai ales din China, care au antrenat majorarea importurilor.

Deficitul trimestrial a depasit recordul trecut de 223,1 miliarde de dolari, inregistrat in trimestrul al patrulea 2005 si a fost in cea mai mare parte in concordanta cu asteptarile dinaintea prezentarii raportului Departamentului american al Comertului.

Peste jumatate din cresterea trimestriala provine din majorarea preturilor la petrol. Cererea puternica din lume si tensiunile din Orientul Mijlociu au antrenat preturile de import ale titeiului pe piata americana, care a atins 66,12 dolari/baril, in august, inainte ca preturile petrolului sa inceapa sa scada, informeaza NewsIn. Contul curent include atat comertul cu bunuri si servicii cat si fluxurile de investitii. Deficitul imens de cont curent american este vazut ca un risc major pentru economia lumii, impreuna cu excedentele din tarile asiatice si din cele exportatoare de petrol.

Deficitul trimestrial afisat este al doilea nivel inregistrat ca procent din produsul intern brut (PIB) american, atingand 6,8%, in trimestrul trei, in crestere fata de cel publicat in trimestrul doi, de 6,6% din PIB. Nivelul record de 7% a fost atins in trimestrul al patrulea 2005, cand datele pentru cresterea economica au fost mai mici decat in trimestrul trei din 2006. Deficitul bunurilor de consum, cea mai mare parte a celui de cont curent, a crescut, in trimestrul trei, la 218,6 miliarde de dolari, comparativ cu cel de 210,6 miliarde din trimestrul doi. Exporturile americane de bunuri au crescut la valoarea de 262,1 miliarde de dolari, de la 252,8 miliarde de dolari, cu castiguri inregistrate pentru toate bunurile principale.

Insa, rezultatul au fost afectate de importurile de bunuri, care a crescut la 480,7 miliarde de dolari, de la 463,4 miliarde de dolari, pe baza cresterii intrarile de petrol, a performantelor slabe ale producatorilor americani de automobile si a cererii de bunuri chinezesti si alte produse straine, au spus analistii. "Deficitul din importul de petrol si produse ale industriei automobilistice si din China au insumat 170,8 miliarde de dolari, adica 78% din deficitul de 218,6 miliarde de dolari pentru bunuri si servicii", a spus Peter Morici, profesor la Universitatea Maryland School of Business. Desi preturile au scazut in trimestrul al patrulea, cererea de importuri cerute de client ramane mare.

"Daca economia americana slabeste, tinde sa tina pe loc importurile, dar nu exista niciun semn de slabire a cheltuielilor in prezent", a spus James O'Sullivan, economist de la UBS, Stamford, Connecticut. Dolarul a slabit usor in sedinta de tranzactionare dupa prezentarea raportului, ceea ce a readus grijile despre capacitatea SUA de a atrage destul capital strain pentru a-si finanta cheltuielile.

Dolarul a scazut cu 1%, pe baza medie trimestriala calculata in functie de comert, fata de un grup de sapte valute, in trimestrul trei, a spus Departamentul Comertului. Deficitul american pe venituri din investitii a crescut la 3,8 miliarde de dolari, in trimestrul trei, de la 2,2 miliarde de dolari, inregistrate in trimestrul doi. Ian Shepherdson, economist principal american de la High Frequency Economics, a denumit cresterea aceasta ca "semn amenintator de ce se intampla cand "administrezi" multa vreme deficite mari".



Citeste si