25 Martie 2019

Seful diplomatiei germane cere sanctionarea si taierea finantarilor pentru Romania, Ungaria si Polonia



Uniunea Europeana ar trebui sa taie finantarea si sa impuna sanctiuni statelor membre care adopta legi ce contravin principiilor fundamentale ale UE, precum existenta unui sistem judiciar independent si libertatea presei, a sustinut joi ministrul de externe german Heiko Maas, mentionand drept exemple de astfel de tari Polonia, Ungaria si Romania, citat de Reuters, noteaza Agerpres.

Intr-o declaratie pentru postul de televiziune ZDF, Maas a afirmat ca tari precum Polonia, Ungaria si Romania primesc mai multi bani de la UE decat contributia lor la bugetul comunitar, astfel ca reducerea finantarii s-ar putea dovedi benefica.

''Exista principii esentiale de baza pe care toti trebuie sa le respecte. Daca exista tari membre care le incalca, va trebui sa investigam daca acest lucru ar trebui sa aiba consecinte financiare'', a spus seful diplomatiei de la Berlin.

''Taierea fondurilor este singurul limbaj care este inteles acolo'', a adaugat Heiko Maas, referindu-se la tarile ce adopta legi care limiteaza libertatea presei, de exemplu.

Formatiunea paneuropeana Partidul Popular European (PPE) a decis miercuri sa suspende dintre membrii sai partidul la putere in Ungaria, Fidesz. Decizia, adoptata in urma unui vot al delegatilor din partidele membre PPE reuniti la Bruxelles, a fost luata dupa mai multe apeluri ca partidul premierului ungar Viktor Orban sa fie supus unor masuri disciplinare pentru incalcarea principiilor statului de drept.

Bruxellesul are divergente cu Polonia si Romania in legatura cu masurile juridice despre care criticii sustin ca submineaza statul de drept si alte valori fundamentale europene, adauga Reuters.

Polonia este vizata de procedura de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, lansata in decembrie 2017 de Comisia Europeana in legatura cu temerile privind statul de drept. Aceasta procedura este declansata atunci cand se constata ca intr-un stat membru exista un risc de incalcare grava a valorilor UE si poate duce la sanctiuni impotriva tarii respective.



Citeste si