29 Iunie 2019

China vs SUA: ce au stabilit presedintii celor doua tari la summitul G20



Presedintii SUA si Chinei, Donald Trump, si, respectiv, Xi Jinping, au convenit sambata sa relanseze negocierile comerciale, in marja summitului G20, in contextul confruntarii economice intre cele doua tari, noteaza France Presse.

"Am avut o foarte buna intalnire cu preseditele Xi, as zice chiar excelenta", a declarat Trump, evocand un comunicat ce ar urma sa fie emis atat de SUA, cat si de China, conform Agerpres.ro.

Potrivit agentiei oficiale chineze Xinhua, negocierile, care fusesera intrerupte brutal in luna mai, vor fi reluate, iar Washingtonul si-a ridicat amenintarea de a impune noi taxe la importuri, care ar fi afectat bunuri chineze in valoare de peste 500 miliarde de dolari, achizitionate in fiecare an de SUA.

Cei doi sefi de stat repeta astfel scenariul de la precedentul G20, in Argentina, la sfarsitul anului 2018. Ei suspendasera atunci ostilitatile pentru cateva luni, cu scopul de a relua negocierile comerciale aprofundate... care totusi au intrat in impas.

Ca pentru a replica la acest summit chino-american in cadrul reuniunii la varf a G20, UE si Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay si Paraguay) s-au pus de acord asupra unui tratat de liber schimb, rezultat al unor negocieri dificile care dureaza de 20 de ani.

"Un moment istoric", potrivit presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a mai discutat despre un pact de liber schimb cu premierul australian Scott Morrison.

Dar ratificarea acordului cu Mercosur se anunta a fi dificila, textul suscitand ingrijorarea agricultorilor europeni in fata unui aflux de produse braziliene.

Inaintea de intalnirea sa cu Xi Jinping, ziua incepuse in forta pentru Donald Trump, care a doua zi dupa mai multe glume observate cu Vladimir Putin, a continuat sa-si afiseze complicitatea cu lideri criticati pentru situatia drepturilor omului in tara lor.

Dupa ce evocase intr-un tweet aproape dezinvolt o posibila intalnire inedita cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un in Zona demilitarizata (DMZ), care separa cele doua Corei, presedintele american s-a intalnit cu printul mostenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, caruia i-a laudat "munca extraordinara", ignorand intrebarile repetate cu privire la asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.

In timp ce Xi si Trump negociau, diplomati din 20 de tari ce reunesc 85% din PIB-ul mondial continuau sa discute despre clima, intr-un moment in care Europa sufera de o canicula inedita, considerata de oamenii de stiinta simptom al unei dereglari climatice fara echivoc.

Cancelarul german Angela Merkel a asigurat in final ca summitul va emite in legatura cu protejarea climei un "text asemanator" cu cel de anul trecut, dupa negocieri dure care au trezit temeri privind un regres.

Va exista o "declaratie in format 19plus1" exprimand clar un sprijin al tuturor tarilor membre G20 in afara de SUA fata de Acordul de la Paris privind combaterea incalzirii climatice, in timp ce unii diplomati evocau in zilele precedente o posibila rezerva a marilor tari emergente in special, care intentionau sa se alinieze pozitiei americane.

Indoiala creste cu privire la pertinenta acestei adunari create initial pentru a da un raspuns unitar crizelor de orice gen, inaugurat in 2008 in plina criza financiara mondiala.

G20 se doreste "un forum al cooperarii, dar se poate intreba in prezent daca noi n-am atins momentul in care el a incetat sa serveasca acest obiectiv", a comentat Thomas Bernes, de la Centrul de inovare pentru guvernanta internationala, un think tank canadian.



Citeste si