4 Noiembrie 2019

Inalt oficial maghiar: Moneda euro, "o greseala strategica"



Statele membre ale Uniunii Europene, atat cele din interiorul zonei euro cat si cele din afara zonei unice, ar trebui sa recunoasca faptul ca moneda euro a fost o "greseala strategica", sustine Guvernatorul Bancii Centrale a Ungariei (NBH), Gyorgy Matolcsy intr-un editorial publicat in cotidianul Financial Times, citat de Agerpres.

Ungaria, tara care de la venirea la putere a lui Viktor Orban in 2010 a urmat un mix de politici economice neortodoxe, nu este parte a zonei euro si nu a stabilit inca o data tinta pentru aderare la moneda unica.

In opinia lui Gyorgy Matolcsy a venit timpul pentru Europa "sa caute o iesire din capcana euro".

"Exista o dogma daunatoare ca euro este urmatorul pas ‘normal' spre unificarea Europei Occidentale. Insa moneda unica europeana nu a fost normala deloc, pentru ca aproape niciuna din conditiile preliminare nu a fost indeplinita", sustine guvernatorul NBH.

"La doua decenii de la lansarea euro, majoritatea pilonilor necesari pentru succesul global al monedei unice: un stat comun, un buget care sa acopere cel putin 15-20% din Produsul Intern Brut al zonei euro, un ministru de Finante al zonei euro si un Minister de resort; lipsesc in continuare", a adaugat oficialul ungar.

Matolcsy, care l-a inceputul acestui an a fost reconfirmat in functie pentru un al doilea mandat de sase ani in fruntea NBH, a apreciat ca statelor membre ar trebui sa li se permita sa paraseasca zona euro in urmatoarele decenii iar cele care vor dori sa ramana a trebui sa puna la punct "o moneda globala mai sustenabila".

De asemenea, Matolcsy a spus ca Tratatul de la Maastricht, care stabileste conditiile pentru aderarea la zona euro, inclusiv cea cu privire la mentinerea deficitului bugetar sub 3% din Produsul Inter Brut, ar trebui rescris.

Ungaria a reusit sa mentina deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB. In plus, guvernul condus de Viktor Orban a reusit sa modifice treptat programul de imprumuturi spre obligatiunile denominate in forinti, in ideea de a-si reduce dependenta de obligatiuni le in valuta.



Citeste si