2 Februarie 2020

Secretizarea informatiilor a permis raspandirea coronavirusului. Autoritatile au incercat sa-i reduca la tacere pe medici si sa ascunda adevarul



The New York Times a analizat cele sapte saptamani ale epidemiei provocate de noul coronavirus din China, de la aparitia primelor simptome, la inceputul lunii decembrie, la decizia de a inchide orasul Wuhan, prin intermediul a zeci de interviuri cu rezidenti, medici si oficiali, scrie Mediafax.

O boala misterioasa a lovit sapte pacienti dintr-un spital, iar un medic a incercat sa isi avertizeze colegii de breasla. "Este carantina in sectia de urgente", a scris medicul Li Wenliang pe un chat, pe 30 decembrie, referindu-se la acesti pacienti. "Este infricosator", i-a raspuns un coleg, dupa care a intrebat de epidemia care a izbucnit in China in 2002 si care a ucis aproape 800 de persoane. "Revine SARS (Sindromul Acut Respirator Sever, n.r.)?".

Apoi, in mijlocul noptii, autoritatile din Wuhan l-au convocat pe Li, pentru a le spune de ce a raspandit "zvonuri", iar, trei zile mai tarziu, acesta a fost fortat sa semneze o declaratie potrivit careia avertismentul sau constituie "comportament ilegal".

Boala nu era SARS, ci ceva similar, o maladie provocata de un nou tip de coronavirus, care ulterior a dus la decesul a 304 persoane si infectarea a 14.380 de oameni la nivel mondial.

Modul in care Guvernul chinez a gestionat etapa initiala a epidemiei - alegand sa secretizeze totul in loc sa confrunte in mod deschis criza in crestere, pentru a evita avertismentul public si stanjeneala politica - a permis virusului sa se raspandeasca rapid, scriu jurnalistii de la The New York Times.



Citeste si