27 Martie 2020

FMI a aprobat o serie de modificări ce vizează statele membre sărace și vulnerabile



Fondul Monetar Internaţional a anunţat vineri că Board-ul său a aprobat modificări care vor permite o atenuare de până la doi ani a poverii datoriei celor mai sărace şi mai vulnerabile state membre, care se confruntă cu dificultăţi economice provocate de epidemia de coronavirus (Covid-19), transmite Reuters.

Instituţia a precizat că a extins criteriile de calificare la Fondul pentru restrângerea efectelor catastrofelor şi atenuarea poverii datoriei (CCRT) din cadrul FMI, pentru a reflecta circumstanţele create de pandemie, conform Agerpres.ro.

Astfel, toate statele membre cu un PIB per capita sub plafonul stabilit de Banca Mondială pentru sprijin preferenţial sunt acum eligibile pentru atenuarea poverii datoriei cu până la doi ani, se arată în comunicatul instituţiei financiare internaţionale.

CCRT atenuează povara datoriilor ţărilor care au de suferit din cauza catastrofelor, inclusiv cele care afectează serviciile de sănătate publică.

Vineri, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat că economia mondială se află deja în recesiune din cauza pandemiei, ceea ce se adaugă presiunilor imense cu care se confruntă pieţele emergente, afectate de declinul comerţului, reducerea exporturilor şi ieşirile masive de capital.

Pieţele emergente au nevoie de resurse financiare cel puţin 2.500 de miliarde de dolari pentru a depăşi această criză. Rezervele interne şi împrumuturile de pe pieţele locale sunt insuficiente pentru acoperirea necesităţilor, astfel că vor fi necesare fonduri substanţiale de la FMI, alte instituţii financiare internaţionale şi creditori bilaterali, a afirmat Georgieva.

FMI este pregătit să mobilizeze toată capacitatea sa de creditare, de 1.000 de miliarde de dolari, colaborează strâns cu Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale, dar dificultăţile sunt enorme, a declarat recent şeful FMI.



Citeste si