9 Septembrie 2020

UE şi-a rezervat 200 de milioane de doze dintr-un viitor vaccin de la BioNTech-Pfizer



Comisia Europeană a anunţat că a ajuns la un acord preliminar pentru a obţine 200 de milioane de doze dintr-un viitor vaccin împotriva coronavirusului, dezvoltat de alianţa germano-americană BioNTech-Pfizer, cu opţiunea de a achiziţiona încă 100 de milioane de doze dacă vaccinul se va dovedi sigur şi eficient contra COVID-19.

Este a şasea înţelegere de acest fel încheiată de Uniunea Europeană, relatează AFP.

Potenţialul contract ar oferi posibilitatea ca toate statele membre să cumpere vaccinul.

"Discuţiile finalizate cu BioNTech-Pfizer marchează un nou pas important în eforturile noastre de a construi un portofoliu solid şi diversificat de potenţiale vaccinuri", a precizat comisarul european al Sănătăţii, Stella Kyriakides, conform unui comunicat al CE.

"Acesta a fost obiectivul Strategiei UE privind vaccinul şi îl îndeplinim. Suntem optimişti că printre aceste potenţiale vaccinuri va exista unul sigur şi eficient împotriva COVID-19 care să ne ajute să învingem pandemia", a adăugat ea.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat la rândul său satisfacţia pentru acest acord preliminar. "Este a şasea companie farmaceutică cu care am finalizat discuţii sau am semnat un acord pentru potenţiale vaccinuri, în timp record. Şansele noastre de a dezvolta şi distribui un vaccin sigur şi eficient sunt mai mari ca niciodată, atât pentru europeni, cât şi pentru restul lumii. Ca să învingem coronavirusul oriunde ar fi, trebuie să îl învingem peste tot", a spus ea, citată în acelaşi comunicat.

BioNTech este o companie germană care colaborează cu grupul Pfizer din SUA pentru a dezvolta un nou vaccin pe baza ARN mesager, care joacă un rol fundamental în biologia umană, transferând instrucţiunile care conduc celulele în corp pentru a produce proteine care să prevină sau să combată boala.

UE a încheiat deja acorduri pentru a-şi asigura acces la eventuale vaccinuri cu Sanofi-GSK, Johnson&Johnson, CureVac, Moderna şi AstraZeneca.



Citeste si