2 Octombrie 2020

Jurnaliştii din presa de stat din Rusia vor fi printre primii vaccinaţi împotriva coronavirusului



Jurnaliştii ruşi de la agenţia de presă RIA şi de la compania VGTRK, deţinătoarea canalelor de ştiri Rusia-1 şi Rusia-24, sunt printre primii care vor beneficia de vaccinul Sputnik V împotriva coronavirusului, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Câte doi ziarişti din cele două instituţii de stat au declarat agenţiei Reuters că li s-a oferit vaccinul, ca voluntari, în afara campaniei de testare clinică. Unul din angajaţii RIA a adăugat că are impresia că majoritatea colegilor săi au refuzat oferta. Un jurnalist de la VGTRK a declarat de asemenea că mulţi colegi nu au acceptat să se vaccineze.

RIA a confirmat programul de vaccinare, arătând într-un comunicat că 'am asigurat angajaţilor care lucrează permanent în redacţie (nu de la distanţă), la evenimente şi pe teren opţiunea de a primi un vaccin Sputnik V'. Agenţia nu a precizat câţi jurnalişti au fost vaccinaţi, iar VGTRK nu a răspuns solicitării Reuters de a comenta. Fiecare din cele două instituţii are sute de angajaţi. La sediile lor din Moscova, cei care au discutat cu Reuters au declarat că li s-a făcut un control medical general şi teste PCR şi de anticorpi pentru coronavirus.

În Rusia a început deja vaccinarea categoriilor de populaţie considerate cele mai vulnerabile, în paralel cu testarea pe scară largă. Ministerul sănătăţii de la Moscova a anunţat săptămâna aceasta că în cadrul programului au primit vaccinul 400 de persoane.

Pe lista profesiilor considerate de risc, publicată luna trecută de guvern, se regăsesc angajaţii din sistemul sanitar, personalul din învăţământ şi jurnaliştii.

Rusia este prima ţară care a autorizat un vaccin împotriva coronavirusului, în timp ce alte sute de produse sunt în curs de dezvoltare în întreaga lume. Ca şi în China, vaccinul a fost utilizat înaintea încheierii testelor de eficacitate. La data înregistrării, vaccinul fusese testat oficial în Rusia pe mai puţin de 100 de voluntari, în etapa testelor clinice preliminare. Etapa avansată a început luna trecută; primul din cei 40.000 de voluntari a fost vaccinat în 9 septembrie.

Într-un interviu acordat Reuters, coordonatorul ştiinţific al cercetării pentru vaccin a declarat că cei injectaţi în afara programului de testare sunt supuşi unui control medical mai puţin riguros, dar pot adăuga informaţii despre starea lor de sănătate printr-o platformă online.



Citeste si