12 Martie 2007

Iranul cere FMI sa analizeze restrictiile impuse de SUA unei banci iraniene

Iranul a cerut Fondului Monetar International sa analizeze daca sanctiunile impuse de SUA bancii Saderat, a doua banca de stat din Iran, ce a fost acuzata de americani ca finanteaza terorismul, incalca legislatia FMI de restrictionare a unor operatiuni financiare straine.

Responsabili ai FMI si oficiali iranieni au discutat despre efectele sanctiunilor americane impotriva bancii Saderat cu ocazia consfatuirilor anuale din noiembrie 2006, reiese din documente ale FMI publicate joi.In cursul acestor discutii, autoritatile iraniene si-au exprimat ingrijorarea legata de faptul ca de cand SUA a impus aceste restrictii, banca Saderat nu a mai putut emite scrisori de credit in dolari, fiindu-i astfel afectate depozitele.

Oficialii iranieni s-au mai plans ca mai multe banci din Europa si Asia ce intretin relatii comerciale cu Statele Unite ale Americii au sistat operatiunile bancii Saderat in alte valute, informeaza NewsIn, citand Reuters. Washington-ul a acuzat Iranul de facilitarea proliferarii armelor nucleare si a terorismului prin intermediul sistemului financiar mondial, folosindu-se de bancile de stat si de diferite companii.

De la aplicarea restrictiilor asupra bancii Saderat, un grup financiar foarte important, SUA si-a intensificat campania de izolare a Iranului. In luna februarie atentia autoritatilor americane s-a indreptat asupra bancii iraniene de stat Bank Sepah, pe care a acuzat-o de transferarea de plati pentru anumite rachete produse de Coreea de Nord, drept urmare banca iraniana nu a mai putut realiza operatiuni in dolari. Bank Sepah detine filiale in Londra, Paris si Frankfurt.

Teheranul a considerat ca aceste actiuni ale SUA reprezinta o "hartuire". In discutiile cu FMI, autoritatile iraniene au oferit drept dovada doua operatiuni externe de audit ale activitatii bancii Saderat din Londra si Liban, "care nu au gasit nici o dovada privind tranzactii in care au fost implicate grupuri teroriste". FMI nu a oferit detalii suplimentare in acest sens.



Citeste si