6 Iunie 2021

Țara care vrea ca Bitcoin să devină mijloc legal de plată



Președintele țării latino-americane El Salvador spune că intenționează să facă Bitcoin un mijloc legal de plată, alături de dolarul american, moneda oficială a acestei țări.

Update 7 septembrie! Statul El Salvador a devenit marţi prima ţară din lume care a adoptat oficial bitcoin ca mijloc legal de plată, autorităţile apreciind că decizia va duce la scăderea costurilor pentru miliardele de dolari trimişi din străinătate, dar criticii avertizează că astfel vor fi alimentate operaţiunile de spălare de bani.

Acum afacerile trebuie să accepte plăţile în bitcoin, alături de dolarul SUA, care este moneda oficială din El Salvador, începând din 2001, şi va rămâne mijloc legal de plată, scrie Agerpres.ro.

Preşedintele Nayib Bukele, care a făcut eforturi pentru adoptarea criptomonedei, a declarat că decizia îi va ajuta pe cetăţeni să economisească aproximativ 400 milioane de dolari, suma calculată de autorităţi ca reprezentând valoarea anuală a comisioanelor pentru remitenţe.

Criticii spun că bitcoin ar putea spori riscurile financiare şi de reglementare pentru statul din America Centrală, iar sondajele arată că cetăţenii sunt îngrijoraţi de volatilitatea criptomonedei.

Pentru a contracara criticile, Bukele a promis fiecărui cetăţean 30 de dolari în bitcoin dacă semnează pentru portofelul digital guvernamental. Înainte de lansare, El Salvador a achiziţionat 400 de bitcoini, a informat Bukele, ceea ce a dus la creşterea cotaţiei criptomonedei la peste 52.000 de dolari, pentru prima dată din mai. Anul acesta bitcoin depăşea 64.000 de dolari în aprilie, iar în mai a scăzut la 30.000 de dolari.

Dacă planul său va avea succes, iar legislația propusă va trece de parlamentul țării, El Salvador ar deveni prima țară din lume care adoptă oficial Bitcoin. Astfel, criptomoneda ar urma să fie folosită în paralel cu moneda oficială a țării, dolarul american, scrie Digi24.

Nayib Bukele, președintele din El Salvador, spune că adoptarea Bitcoin va face mai ușor transferul de bani din străinătate, de la cetățenii țării care locuiesc acum în afara granițelor țării.

„Pe termen scurt, va genera locuri noi de muncă și va ajuta la incluziunea financiară a miilor de locuri de muncă din afara economie formale”, a spus Bukele care mai este și de părere că adoptarea monedei digtale va duce la o accentuare a investițiilor.

Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea legislativului țării central-americane săptămâna viitoare.

Economia acestei țări este dependentă de remitențe din străinătate, bani trimiși în țară de cetățenii plecați în afară – circa 20% din PIB vine din această sursă. Peste două milioane de cetățeni ai El Salvador locuiesc în afara granițelor țării, dar își mențin legăturile strânse cu țară și trimit, anual, înapoi peste 4 miliarde de dolari.



Citeste si