3 Mai 2005

Pretul petrolului a scazut la 49 de dolari

Ieri, barilul de petrol a fost cotat la 49,05 dolari SUA pe fondul majorarii productiei statelor membre OPEC, dar si al cresterii stocurilor americane. Pretul titeiului a ajuns la cel mai mic nivel, din 22 februarie si pana in prezent, cu 16% mai putin decat recordul istoric de 58,82 dolari SUA, inregistrat pe 4 aprilie.

"Productia a crescut cu 2 milioane de barili pe zi fata de cea pe care o inregistram la mijlocul lunii martie", a declarat presedintele OPEC, seicul Ahmad al Fahd al Sabah. Conform acestuia, in luna mai, cartelul ar mai putea suplimenta productia cu inca 500.000 de barili pe zi. Membrii OPEC considera ca se impune constituirea unor rezerve de petrol, astfel incat sa fie contracarate efectele cererii sezoniere globale, in care China joaca un rol important.

De asemenea, un alt varf al pietei se va inregistra in toamna, cand SUA isi constituie stocurile pentru iarna. Chiar daca pretul barilului de petrol a scazut, analistii economici considera ca sunt fluctuatii de moment si, in ansamblu, tendinta este una de crestere.



Citeste si