17 August 2021

Până unde ajunge tehnologia alimentară. O companie produce lactate fără să se folosească de laptele de la vacă



O companie din California, SUA face lapte care nu provine de la vaci, dar care este o alternativă complet sănătoasă a acestuia. Practic laptele este extras din ciuperci pentru a produce proteine din lapte care sunt „molecular identice” cu cele găsite în laptele de vacă, dar care totuși elimină vacile din ecuație, scrie Business Insider.

Asta înseamnă că acest produs poate fi folosit pentru a produce mai departe produse lactate, cum ar fi brânză, iaurt sau chiar înghețată.

„Ne-a interesat întrebarea ce conține laptele, ce îi conferă o versatilitatea și o nutriție recunoscută dintotdeauna, care lipsesc cumva din laptele pe bază de plante”, a declarat cofondatorul Perfect Day Ryan Pandya.

Compania a izolat gena proteinei din zer în laptele de vacă și a introdus-o într-o ciupercă.

Când ciuperca este cultivată în rezervoare de fermentare, produce proteine din zer, care este apoi filtrată și uscată într-o pulbere care este utilizată în produse precum brânza și înghețata.

„Este pentru oamenii care încă iubesc produsele lactate, dar care vor să facă și un bine totodată planetei și animalelor, dar și să se simtă ei mai bine cu ei înșiși”, a explicat Pandya.

Producția de lapte Perfect Day are ca rezultat o reducere cu 97% a emisiilor de gaze cu efect de seră în comparație cu produsele lactate convenționale.

Singurul dezavantaj al acestui nou produs este că, deși proteina Perfect Day nu conține lactoză, hormoni sau colesterol, nu este potrivită pentru cei cu alergii la lactate.

Tehnologia alimentară, un motor pentru schimbări pozitive în lume

Perfect Day nu este singura companie de tehnologie alimentară care face ca produsele lactate alternative să fie viitorul.

Grounded Foods fabrică brânză vegană din cânepă și conopidă care nu se vinde în supermarketuri pentru că nu s-ar menține la fel de proaspătă, ceea ce ajută și la combaterea risipei de alimente.

În 2020, aproximativ 590 de milioane de dolari au fost investiți în proteine alternative fermentate, arată cifrele organizației non-profit, Good Food Institute.



Citeste si