1 Martie 2022

Rusia încalcă interdicția de survol al spațiului UE. Un avion rusesc a aterizat în Slovacia pentru a livra combustibil nuclear



Un avion cargo rusesc ce transporta combustibil nuclear pentru două centrale nucleare slovace a aterizat marţi în Slovacia, chiar dacă această ţară membră a UE şi-a închis spaţiul pentru avioanele ruseşti.

"Un avion IL76 al Volga Dnepr Airlines a aterizat astăzi (marţi) pe aeroportul din Bratislava, transportând combustibil nuclear din Federaţia Rusă", a anunţat Ministerul Economiei slovac într-un comunicat citat de Agerpres.

Avionul cargo rusesc a survolat teritoriul belarus şi Polonia, potrivit aceleiaşi surse. Slovacia a fost una dintre ultimele ţări ale UE care şi-a închis spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti.

Însă acest zbor a beneficiat de o excepţie prevăzută pentru ajutor umanitar şi transportul de combustibil nuclear, iar Varşovia şi-a dat acordul, a anunţat Oficiul Aviaţiei Civile al Poloniei.

Combustibilul nuclear va fi utilizat la cele două centrale nucleare slovace din Mochovce şi Jaslovske Bohunice, care primesc acum doar combustibil nuclear de origine rusă.



Citeste si