2 Martie 2022

Din Rusia nu se mai poate ieși cu mai mult de 10.000 $ cash



Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care interzice părăsirea Rusiei cu peste 10.000 de dolari în valută străină, scrie Marketwatch, care citează AFP. Mai exact, nimeni nu poate pleca din Rusia cu monede străine fie că vorbim de cash sau de alte ”instrumente monetare”, după cum menționează decretul.

Mutarea vine ca răspuns la sancțiunile pe care SUA și țările occidentale le-au impus Rusiei pentru invadarea Ucrainei, care săptămâna aceasta au dus la prăbușirea rublei și i-a făcut pe rușii de rând să facă cozi la bănci și la bancomate.

Alte măsuri pe care Putin le-a ordonat în această săptămână au inclus forțarea companiile de stat să își vândă 80% din valutele străine încasate, pentru a susține rubla. Mai exact, atunci când o companie de stat rusească vinde bunuri pentru care încasează o plată în euro/dolari (în general exporturi), 80% din această sumă va trebui să fie schimbată în euro

De asemenea, rezidenților ruși le-a fost interzis să ofere nerezidenților valută străină în baza acordurilor de împrumut și să depună valută străină în conturi bancare străine.



Citeste si