14 Martie 2022

Șeful diplomației UE cataloghează războiul lui Putin drept o „agresiune barbară”



Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a denunţat "agresiunea barbară" a lui Vladimir Putin împotriva "poporului Ucrainei", confirmând că un al patrulea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei este pe cale să fie adoptat de Bruxelles, relatează AFP, citată de Agerpres.

Josep Borrell efectuează un turneu în Balcanii Occidentali pentru a reafirma angajamentul Bruxelles-ului cu privire la perspectivele europene ale acestei regiuni cu o situaţie fragilă într-un moment în care invazia rusă în Ucraina ameninţă întregul "continent european".

"Vizita mea survine în contextul agresiunii barbare (a preşedintelui rus Vladimir Putin) împotriva poporului Ucrainei", a declarat Borrell în cursul unei conferinţe de presă. "Forţele armate ruse continuă să lanseze atacuri cu rachete aeriene şi tiruri de artilerie, vizând civili, vecini paşnici", a afirmat şeful diplomaţiei europene.

Peste 2,6 milioane de ucraineni au fugit din calea luptelor din ţara lor, a indicat el, subliniind că "aceasta este cea mai importantă strămutare de populaţie de după al Doilea Război Mondial".

Borrell a confirmat de asemenea că Uniunea Europeană "finalizează adoptarea unui al patrulea pachet puternic de sancţiuni" împotriva Moscovei, care include măsuri împotriva accesului la pieţe, exporturilor de articole de lux sau apartenenţei la instituţii financiare internaţionale. "Va fi o nouă lovitură majoră împotriva bazei logistice şi economice pe care Kremlinul îşi sprijină invazia", a menţionat el.

"Războiul lui Putin nu vizează doar Ucraina, el priveşte întreaga securitate şi stabilitate a continentului european. Ne afectează pe toţi", a subliniat Josep Borrell.

În acest context, Bruxellesul trebuie "să revigoreze procesul de extindere şi să ancoreze ferm Balcanii Occidentali în UE", a spus el.

Serbia şi Muntenegru negociază aderarea lor la UE de mai mulţi ani. În pofida undei verzi date de Bruxelles, negocierile cu Albania şi Macedonia de Nord nu au început de fapt din cauza veto-ului Bulgariei în ceea ce priveşte Skopje.

"Trebuie să începem cât mai curând posibil negocierile oficiale de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania", a insistat Josep Borrell.

"Un vid geostrategic în colţul nostru din Europa nu este o opţiune", a declarat la rândul său Dimitar Kovacevski, premierul Macedoniei de Nord, ţară membră NATO, la fel ca Albania. "Statele membre ale UE trebuie să se implice, căci extinderea spre ţările din Balcanii Occidentali este astăzi o problemă strategică şi de securitate", a pledat el.

Şeful diplomaţiei europene este aşteptat marţi în Albania, iar miercuri în Bosnia.



Citeste si