21 Martie 2022

NATO vs. Rusia: Top 5 cele mai bune arme ale celor două puteri militare



Dincolo de cifrele seci privind dimensiunile forțelor militare, războaiele moderne sunt decise și de calitatea armelor. Cum stau, comparativ, Rusia și NATO, dacă am compara cele mai bune arme din arsenalul lor, de la puști de asalt la rachete intercontinentale?

Cea mai bun? pu?(TM)c? de asalt a Rusiei: AK-103

Un Kalașnikov îmbunătățit, care folosește muniție de 7.62x39mm, mai compact și mai rezistent decât majoritatea armelor similare produse în Occident.

Foto: Ministerul rus al Apărării


Cea mai bun? pu?(TM)c? de asalt NATO: M4A1

Pușca de asalt standard a armatei americane, mai simplu de folosit și mai ergonomică decât armele similare rusești.

Foto: DVIDS / Petty Officer 3rd Class Justin Schoenberger


Cel mai bun elicopter de atac al Rusiei: Mil Mi-28

Elicopter de atac care poate opera și noaptea, cu o încărcătură de 16 rachete anti-tanc. Poate atinge 320 km/h. Folosit încă din perioadă sovietică, Mil Mi-28 a trecut printr-un redesign masiv în ultimii ani.

Foto: Ministerul rus al Apărării


Cel mai bun elicopter de atac al NATO: AH-64E Apache

Cea mai modernă variantă a clasicului elicopter de atac Apache, testat cu succes pe teatre de război din toată lumea; pe lângă armamentul tradițional, poate controla și drone. Poate atinge 365 km/h.

Foto: Pixabay


Cel mai bun tanc al Rusiei: T-14 Armata

Dotat cu un tun de 125 mm și, posibil, cu cel mai bun sistem defensiv din lume, T-14 poate atinge viteze de 90 km/h. Momentan există mai puțin de 100 de astfel de tancuri, dar ar urma să intre în dotarea armatei ruse în 2022.

Foto: Ministerul rus al Apărării


Cel mai bun tanc NATO: M1A2C

O variantă îmbunătățită a M1 Abrams; pe lângă un tun de 120mm conceput de inginerii germani și un sistem de senzori cu infraroșu de ultimaă generație, este dotat și cu sistemul israelian de protecție Trophy, cu o rată de interceptare a rachetelor inamice de 100%.

Foto: DVIDS/ Master Sgt. Erick Ritterby


Cel mai bun avion de lupt? al Rusiei: Su-57

Intrat în dotarea forțelor Kremlinului în 2020, acest avion de vânătoare multirol poate atinge Mach 2 (2.135 km/h) și, teoretic, este primul avion ”invizibil” al rușilor. A fost testat în războiul civil din Siria, cu rezultate controversate.

Foto: Ministerul rus al Apărării


Cel mai bun avion de lupt? al NATO: Lockheed Martin F-35 Lightning II

Deși a fost criticat pentru numeroasele probleme tehnice și manevrabilitatea redusă, F-35 este cel mai avansat avion multirol, aproape complet ”invizibil”, cu o capacitate extinsă de a colecta, analiza și transmite date și cu sisteme care pot bruia comunicațiile inamicului.

Foto: DVIDS / Lance Cpl. Becky Cleveland


Cea mai bun? rachet? intercontinental? a Rusiei: SS-18 Satan

”Satan”, denumirea NATO pentru ultima variantă a rachetei R-36M, poate atinge ținte la 16.000 de kilometri. Încărcătură de 10 focoase de 750kt-1Mt sau un focos de 20Mt - prin comparație, bomba nucleară ce a explodat la Hiroșima avea 15kt.

Foto: Ministerul rus al Apărării


Cea mai bun? rachet? intercontinental? a NATO: LGM-30 Minuteman III

Poate atinge ținte la 13.000 km și are o încărcătură maximă de 3 focoase de 450Kt. Minuteman III poate opera și lovi țintele inamice și dacă centrele de comandă și control au fost distruse.

Foto: DVIDS / Senior Airman Ian Dudley




Citeste si