13 Mai 2022

Rusia vrea să forțeze aplicațiile de taxi să furnizeze datele către spioni săi



Guvernul Rusiei a înaintat o lege pentru a forța aplicațiile de transport să ofere agenției interne de informații FSB (Serviciul Federal de Securitate) acces în timp real la datele lor.

„Documentul prevede obligația unui serviciu de taxi să ofere serviciilor secrete acces automat de la distanță la sistemele informatice și bazele de date utilizate pentru a primi, stoca, procesa și transmite comenzile de taxi”, se arată într-un comunicat publicat de Duma de Stat a Camerei Inferioare, preluat de themoscowtimes.com.

„Este o măsură foarte dificil de pus în aplicare, dar asta nu înseamnă că nu este necesară”, a declarat deputatul Adalbi Shkhagoshev, membru al comisiei de securitate a parlamentului, pentru agenția de presă RIA Novosti.

Până acum, FSB putea obține aceste informații dacă depunea o cerere formală la serviciile de taxi, care aveau dreptul să răspundă în termen de 30 de zile, potrivit președintelui consiliului național al taximetriei, Irina Zaripova.

Mulți se tem că FSB-ul ar putea primi informații despre pasageri în orice moment. Vorbim de date în timp real”, a declarat Irina Zaripova la sfârșitul lunii martie, când ideea a fost discutată pentru prima dată de Ministerul Transporturilor din Rusia.

Președintele Consiliului Național al Taximetriei explică faptul că atunci când vine intervine o situație de siguranță națională, în mod normal, acele date trebuie furnizate către serviciile secrete în decurs de o oră, făcând referire la crime.

Ea a insistat însă că „nimeni nu va monitoriza aceste date de dimineața până seara”.

Autoritățile ruse au impus mai multe restricțiile asupra libertăților cetățenilor săi, încă de la începutul declanșării războiului în Ucraina, din 24 februarie. Rusia a blocat accesul la mai multe rețele sociale, printre care și Facebook, Instagram și Twitter. Oficialii ruși au acuzat în mod eronat, încă de la începutul ofensivei, că Facebook că răspândește informații false și că provoacă la crime împotriva rușilor.

Țara și-a consolidat, de asemenea, arsenalul legislativ, care permite amenzi mari sau pedepse cu închisoarea pentru oricine este găsit vinovat de „discreditarea” armatei sau publicarea de „informații false” despre funcționarea sa.



Citeste si