16 Mai 2007

FMI este igrijorat de riscurile create de turbulentele ce afecteaza pietele financiare

Turbulentele ce afecteaza pietele financiare ar putea afecta cresterea economiei globale si Fondul Monetar International este ingrijorat de riscurile generate de piata creditelor ipotecare din SUA, care ar putea atinge si alte sectoare, a anuntat FMI

Problemele din ce in ce mai grave de pe piata americana a creditelor ipotecare, precum si deprecierea actiunilor chinezesti din februarie au declansat o criza ce a dus la retragerea de capital de pe pietele internationale in primul trimestru al 2007, chiar daca in mare parte pietele au recuperat pierderile suferite.

"Elementele fundamentale ale economiei sunt puternice, fiind sustinute de cativa ani de crestere solida", a declarat directorul FMI, Rodrigo Rato, cu ocazia unei conferinte din Dubai. "insa recent pietele financiare au fost confruntate cu turbulente, care au putea avea efecte asupra economiei globale", a adaugat acesta.

Problemele de pe piata creditelor ipotecare din SUA raman in continuare un motiv de ingrijorare, mai ales daca se ia in considerare cresterea pietei de produse financiare derivate pe risc de credit, despre care Rato a precizat ca ar putea extinde riscurile in afara sectorului bancar. "Exista ingrijorari conform carora deteriorarea calitatii creditului pe piata creditelor ipotecare in SUA s-ar putea extinde catre alte piete si ar putea afecta alte sectoare ale economiei", a precizat acesta potrivit NewsIn.

"In ultimii ani am putut observa o accelerare a globalizarii institutiilor financiare. Chiar daca acest lucru contribuie la stabilitatea institutiei individuale, ar putea reprezenta totusi si un risc legat de extinderea unei eventuale crize din cauza legaturilor stranse ce exista intre piete si activitati financiare", a precizat Rato. "Pietele in curs de dezvoltare, care au beneficiat in ultima vreme de influxuri substantiale de capital privat, ar putea fi afectate in cazul in care investitorii vor aprecia ca riscurile sunt prea mari", a adaugat Rato.

Cresterea numarului de achizitii facute de catre fondurile private de investitii, care in general se imprumuta pentru a finanta aceste achizitii, a dus la majorarea numarului de firme indatorate, care ar fi foarte vulnerabile in cazul unei crize economice", a incheiat oficialul FMI.



Citeste si