15 Decembrie 2022

România a depus cererea de aderare la OCDE. Vor urma 26 de evaluări



România a depus la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică memorandumul iniţial privind accederea ţării noastre la OCDE.

Premierul Nicolae Ciucă, aflat în vizită de lucru la Paris, i-a înmânat la sediul organizaţiei,secretarului general al OCDE,Mathias Cormann, memorandumul iniţial privind aderarea României la OCDE.

"România a fost un prieten apropiat şi un partener de preţ pentru OCDE, de mulţi ani. Cooperarea noastră a început în anii '90, am lucrat împreună în diverse domenii de politică economică şi socială, de la reformele pieţei de capital, la politica de concurenţă, educaţie, sănătate şi, bineînţeles, cooperarea noastră în cadrul proiectului OCDE/G20 privind erodarea bazei impozabile şi transferul profiturilor. Performanţa economică a României, în ultimii ani, a fost foarte impresionantă", a declarat apoi Matthias Cormann.

El a menţionat că România s-a apropiat rapid de venitul mediu pe cap de locuitor din OECD, diminuând diferenţa de la 70% la aproximativ 35% în mai puţin de 20 de ani.

"Procentul populaţiei române aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială a scăzut, iar România a făcut progrese importante în ce priveşte agenda reformelor interne", a spus secretarul general al OCDE.

El a menţionat că, după ce România a depus memorandumul iniţial privind accederea la OCDE, 26 de comitete tehnice vor evalua legislaţia românească, politice şi practicile, "acoperind aproape fiecare domeniu" al politicilor guvernamentale. Vor fi făcute recomandări pentru a ajuta România să se alinieze, în continuare, standardelor şi practicilor OECD.

"Aşa cum am constatat şi în cazul altor state candidate, procesul de aderare este unul de transformare pozitivă, care va cataliza reforme, în avantajul României şi al cetăţenilor săi", a afirmat secretarul general al OCDE.

După declaraţii, premierul Ciucă va participa în calitate de invitat la reuniunea Consiliului OCDE, într-o sesiune dedicată României, care reuneşte ambasadorii statelor membre ale Organizaţiei şi al Comisiei Europene.

În prezent, OCDE are 38 de state membre, reprezentând democraţii consacrate şi economii consolidate. Împreună, statele membre OCDE asigură circa 70% din producţia şi comerţul global şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

În strânsă colaborare cu autorităţile publice, actorii economici şi sociali, precum şi reprezentanţii societăţii civile, OCDE stabileşte standarde internaţionale şi se axează pe promovarea de politici care au incidenţă pe majoritatea aspectelor vieţii publice a cetăţenilor - de la îmbunătăţirea performanţei economice până la crearea de locuri de muncă, de la promovarea sistemelor educaţionale eficiente până la combaterea evaziunii fiscale internaţionale. OCDE facilitează schimbul de experienţă şi bune practici între ţări şi pune la dispoziţie datele, analizele şi expertiza proprie privind stabilirea politicilor publice.

OCDE este un forum participativ, care dezbate experienţe naţionale, cu obiectivul de a determina cursul cel mai potrivit de acţiune pentru o anumită problemă.



Citeste si