13 Ianuarie 2023

NATO strânge rândurile pe flancul estic. Avioanele de recunoaștere AWACS staționate în Germania sunt aduse pe Otopeni



Într-o mișcare fără precedent, care atestă deterioarea situației de pe flancul estic, NATO a luat decizia de a reloca avioane de recunoaștere și război electronic AWACS pe aeroportul Otopeni, după cum arată MApN într-un comunicat.

Astfel, transmite instituția, aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control vor ateriza pe 17 ianuarie în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.

Baza permanentă a acestor aeronave este la Geilenkirchen, Germania, iar transportarea lor în România are loc "în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianţei în regiunea Mării Negre", a precizat MApN.

Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul ţărilor membre NATO.

”Nu trebuie să existe nicio îndoială cu privire la hotărârea NATO de a proteja și apăra fiecare centimetru de teritoriul aliat”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

„AWACS-ul nostru poate detecta aeronave la sute de kilometri distanță, făcându-le o capacitate cheie pentru descurajarea și postura de apărare a NATO. Mulțumesc României pentru găzduirea aeronavei, ceea ce aduce o contribuție importantă la avertizarea noastră timpurie”, a mai spus Oana Lungescu.

Avionul NATO de spionaj (AWACS) este, în esență, un Boeing modificat care are capacitatea de a detecta aeronave, nave, vehicule, rachete și proiectile trase de la distanțe mari. Acesta poate de asemenea comanda și controla spațiul de luptă într-un angajament aerian prin direcționarea loviturilor avioanelor.



Citeste si