27 Aprilie 2023

Ucraina a lansat contraofensiva, dar cu „pași mici”. Car sunt planurile armatei



Ucraina a început deja încet-încet acţiuni contraofensive în sudul ţării, unde atacă logistica forţelor ruse pe malul stâng al fluviului Nipru, o strategie care a funcţionat deja în toamna trecută la Herson, încercând, în acelaşi timp, să reducă aşteptările mari cu privire la rezultatele acesteia, notează joi EFE, conform Agerpres.

Contraofensiva 'înaintează deja cu paşi mici, dar siguri', a declarat purtătoarea de cuvânt a Comandamentului operativ Sud al armatei ucrainene, Natalia Humeniuk.

Forţele ucrainene subminează capacităţile de luptă ale inamicului, îi distrug depozitele de muniţii şi punctele de concentrare a personalului militar, a subliniat ea, indicând că toate acestea sunt parte a acţiunilor din cadrul contraofensivei 'pe care toată lumea o aşteaptă'. Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) afirmă, de asemenea, că este posibil ca contraatacul ucrainean să fie deja în curs de desfăşurare pe malul stâng al fluviului Nipru, unde trupele ruse s-au retras în noiembrie.

La rândul său, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că aşteptările privind contraofensiva au fost exagerate. 'Toată lumea îşi doreşte o nouă victorie. Nu au crezut asta înainte. Înainte, ei doreau ca Ucraina să supravieţuiască cumva şi măcar o parte a ţării să fie păstrată', a declarat el pentru RBC Ukraina.

Cu toate acestea, după câteva reuşite, inclusiv la Harkov şi Herson, 'toată lumea vrea încă o victorie'. 'Este normal, sunt emoţii şi speranţe de succes', a spus el.

The Washington Post a relatat anterior, pe baza informaţiilor serviciilor secrete americane, că această contraofensivă ucraineană ar putea avea ca rezultat 'câştiguri teritoriale moderate'. În acelaşi timp, potrivit aceluiaşi ziar, Moscova va putea finanţa războiul pentru încă 'cel puţin un an'.

Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul armatei americane Christopher G. Cavoli, apreciază că, la ora actuală, forţele ucrainene se află 'într-o poziţie bună' pentru a contraataca. Potrivit părţii ruse, Kievul ar avea în plan să contraatace şi în regiunea Zaporojie, în sudul ţării, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Armata ucraineană plănuiește manevre de diversiune

Înainte de a trece la atac, forţele armate ucrainene 'intenţionează să efectueze o serie de manevre de diversiune', opinează liderul prorus Vladimir Rogov, conducătorul mişcării 'Împreună cu Rusia' din Zaporojie. Potrivit lui Rogov, lovitura principală va fi în partea centrală a frontului din Zaporojie, între localităţile Orehov şi Guliaipole, după care va urma un atac în partea de vest a regiunii.

Liderul prorus din Doneţk, Denis Puşilin, a declarat că forţele ruse iau 'măsuri exhaustive' astfel încât 'inamicul să nu obţină nimic' în timpul contraofensivei. Referitor la eventualul termen al atacului, Puşilin se îndoieşte că contraofensiva ucraineană va începe în primele zile ale lunii mai, aşa cum a sugerat anterior şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin.

În acest context, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că statele membre NATO şi ţările partenere au livrat Ucrainei 'peste 98%' din vehiculele de luptă pe care le-au promis. El a detaliat că procentul se traduce prin 'peste 1.550 de vehicule blindate, 230 de tancuri şi alte echipamente, inclusiv cantităţi mari de muniţii'.

'Mai mult de nouă noi brigăzi blindate ucrainene' au fost antrenate şi echipate, a spus Stoltenberg.

'Aceasta va pune Ucraina într-o poziţie puternică pentru a continua să recucerească teritoriile ocupate', a afirmat secretarul general al NATO. Pe plan politic, Kremlinul a negat joi că discuţiile dintre preşedinţii Chinei, Xi Jinping, şi Ucrainei, Volodimir Zelenski, vor influenţa obiectivele intervenţiei militare ruse, aflată în cea de-a 428-a zi. 'Salutăm tot ceea ce poate pune capăt conflictului şi aduce Rusia mai aproape de atingerea tuturor obiectivelor sale', a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

După convorbirea telefonică de miercuri cu preşedintele Xi, Zelenski a declarat că există acum oportunitatea de a folosi influenţa politică a Beijingului pentru a restabili pacea. 'Se spune adeseori că astfel de conversaţii deschid oportunităţi. Acum există o oportunitate de a da un nou impuls relaţiilor noastre: Ucraina şi China', a subliniat liderul ucrainean.



Citeste si