16 Ianuarie 2024

Statele Unite au confiscat piese pentru rachete destinate rebelilor Houthi



Armata americană a declarat în data de 16 ianuarie că a confiscat piese de rachete de fabricaţie iraniană destinate rebelilor houthi pe o navă în Marea Arabiei, prima captură de acest fel de când houthi au început să atace nave comerciale, potrivit AFP.

"Este prima captură de arme convenţionale letale avansate (ACW-Advanced Conventional Weapons) furnizate de Iran rebelilor houthi de la începutul atacurilor houthi împotriva unor nave comerciale în noiembrie 2023", a declarat Statul Major al armatei americane într-un comunicat, conform Agerpres.

Această operaţiune, desfăşurată la 11 ianuarie, a permis confiscarea de arme conţinând "componente de rachete balistice şi de rachete de croazieră", precizează comunicatul. Textul relevă de asemenea că la operaţiune au participat şi doi puşcaşi marini, care sunt daţi dispăruţi de joi seara în largul coastelor somaleze.

Este vorba de doi membri ai Navy Seals, o forţă comando de elită. În continuare se desfăşoară "căutări intense" pentru localizarea lor, a indicat Michael Kurilla, şeful comandamentului militar american pentru Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi de Sud (Centcom).

Cei doi puşcaşi marini se aflau în misiune în cadrul Flotei a V-a a SUA care operează într-o zonă extinsă cuprinzând Golful Persic, Marea Roşie, Golful Oman şi unele zone din Oceanul Indian. Cartierul său general se află la Manama, în Bahrein. Piesele de rachetă au fost confiscate la bordul unui velier tradiţional arab, manevrat de un echipaj de 14 persoane. Ambarcaţiunea a fost scufundată, întrucât a fost considerată periculoasă, potrivit Centcom.

Washington: Loviturile asupra Houthi au ca scop „dezescaladarea” situației

"Nu căutăm un conflict regional, nici pe departe", a declarat Sullivan într-o intervenţie în cadrul Forumului economic internaţional de la Davos. "Noi căutăm să oprim propagarea conflictului şi să creăm condiţiile pentru o dezescaladare", a afirmat el.

Americanii şi britanici au efectuat de vineri numeroase lovituri împotriva rebelilor houthi, care susţin că atacă nave legate de interesele israeliene într-un gest de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, unde Israelul şi gruparea islamistă Hamas sunt în război din 7 octombrie. O navă cargo grecească, care naviga sub pavilion maltez, a fost lovită marţi de o rachetă în largul coastelor Yemenului.

"Este vorba de o provocare la nivel mondial", căci "o arteră vitală pentru comerţul internaţional" a fost "luată ostatică", a subliniat Sullivan. "Este o criză la care trebuie să răspundă întreaga lume", a pledat el.

Potrivit lui, modul în care va evolua conflictul nu depinde "doar de deciziile ţărilor din coaliţia" care a lovit obiective houthi în Yemen săptămâna trecută, ci "de un grup mult mai larg de ţări, între care cele cu influenţă la Teheran şi în alte capitale din Orientul Mijlociu".

Într-un sens mai larg, pentru Casa Albă există acum "o cale" de a împiedica războiul din Gaza să se transforme într-un conflict mai amplu. "Lucrăm cu partenerii din regiune încercând să urmăm această cale". Dar, în acelaşi timp, "trebuie să fim vigilenţi" faţă de posibilitatea unei escaladări, a avertizat el.



Citeste si