15 Martie 2024

Raport: Uniunea Europeană nu este pregătită să facă față crizei climatice



Comisia Europeană a dezvăluit o nouă strategie care va stimula capacitatea UE de a se adapta la efectele negative ale schimbărilor climatice. Planul a fost anunţat la o zi după ce Agenţia Europeană de Mediu (AEM) a avertizat că statele membre UE nu fac suficiente eforturi împotriva riscurilor. Miza este mare, mai ales pentru sudul Europei, scrie Agerpres citând European Newsroom.

Marţi, Comisia Europeană şi-a publicat planul pentru gestionarea riscurilor exacerbate de schimbările climatice, cum ar fi inundaţiile şi incendiile de vegetaţie.

Strategia vizează consolidarea capacităţii blocului de a se adapta la criza climatică şi de a creşte rezilienţa în faţa riscului crescut de probleme legate de climă, cum ar fi "secete, inundaţii, incendii forestiere, boli, recolte afectate sau valuri de căldură", se arată într-un comunicat al Comisiei.

În loc să se concentreze pe atenuarea schimbărilor climatice, planul "vizează aspectul mult mai puţin discutat al acţiunii climatice, care este adaptarea", a declarat comisarul UE pentru acţiuni climatice, Wopke Hoekstra. "Ceea ce discutăm noi aici este să construim societăţi şi economii rezistente la schimbările climatice", a spus el în cadrul unei conferinţe de presă organizată marţi la Strasbourg. Pentru a sublinia urgenţa, Hoekstra a dat drept exemple în acest sens dezastrele recente din UE - incendii de vegetaţie în Grecia, inundaţii în Slovenia şi o furtună în Scandinavia.

Vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru Pactul verde european, Maros Sefcovic, a declarat că "ne vom concentra foarte mult pe modul în care ne vom folosi de climatul nostru, de diplomaţie şi de sensibilizare în toate ţările care au nevoie de ajutor, asistenţă şi de schimb de tehnologie, dar şi la cei mai mari poluatori care ar putea face mai multe".

Bruxelles solicită statelor membre să consolideze autoritatea şi coordonarea, să analizeze mai bine interconexiunile dintre diferitele riscuri, să adapteze planificarea infrastructurii şi să îmbunătăţească finanţarea publică şi privată. În general, le solicită să dezvolte un management proactiv al adaptării la criza climatică.

Planul Comisiei vine după prima evaluare a riscurilor climatice de către AEM, publicată luni, conform căreia UE nu este pregătită în mod adecvat. Raportul avertizează asupra consecinţelor "catastrofale" în cazul în care Europa nu reuşeşte să ia măsuri urgente de adaptare la riscurile asociate schimbărilor climatice.

Evaluarea AEM a cerut statelor membre UE să colaboreze la nivel regional şi local pentru a aborda riscurile legate de schimbările climatice prin măsuri de precauţie. Potrivit raportului AEM, "Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire din lume".



Citeste si