22 Martie 2024

România, Polonia și Slovacia furnizeaza energie electrică Ucrainei după un atac aerian rus



Rețeaua energetică a Ucrainei primește asistență de urgență din partea Poloniei, României și Slovaciei, după un val de atacuri aeriene rusești.

Rețeaua energetică a Ucrainei primește asistență de urgentă din partea Poloniei, României și Slovaciei, după un val de atacuri aeriene rusești care au deteriorat instalațiile energetice și au lăsat fără energie electrică peste 1 milion de oameni, potrivit operatorului național de rețea Ukrenergo.

Operatorul polonez de rețea de transport PSE își ajută omologul ucrainean furnizând 300 de megawați (MW) de putere între orele 06:00 GMT și 11:00 GMT, conform PSE. Ucraina va fi ajutată și de România, care va furniza energie țării vecine pentru necesitățile sale complementare, scrie Reuters.

"Mai târziu, fluxul va depinde de nevoile sistemului lor și de capacitatea noastră de a ajuta”, a spus Maciej Wapinski, purtător de cuvânt al PSE.

Uniunea Europeană și Ucraina și-au legat rețelele electrice în martie 2022, la scurt timp după ce a început invazia Rusiei, permițând Ucrainei să primească energie de urgență din Europa dacă atacurile militare au cauzat întreruperi.

Loviturile au afectat aproximativ 700.000 de locuitori din Harkov, în Estul Ucrainei, cel puțin 200.000 în zonele Odesa și Dnipropetrovsk și alți 110.000 în regiunea centrală Poltava, a declarat Oleksii Kuleba, adjunctul șefului administrației prezidențiale.

Ukrenergo, companioia națională ucrainiană, a precizat că trei țări: Polonia, România și Slovacia, oferă asistență de urgență rețelei energetice grav avariate.

Rusia a lansat peste noapte peste 150 de rachete și drone, au anunțat Volodimir Zelenski și forțele aeriene ucrainene, în cel mai amplu atac asupra infrastructurii energetice, potrivit șefului companiei energetice de stat din Ucraina.

Compania hidroelectrică de stat din Ucraina a anunțat vineri dimineață că a fost lovit și cel mai mare baraj din Ucraina, DniproHES din regiunea Zaporojie, dar că nu există riscul unei breșe.



Citeste si