16 August 2007

Ritmul de crestere al comertului international se reduce la 6% anul acesta

Dezechilibrele in fluxurile comerciale si riscurile accentuate vor face ca ritmul de crestere al comertului international sa se reduca la 6% in anul 2007, fata de 8% cat a fost in anul precedent, releva raportul anual prezentat de Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).

Ritmul de crestere al comertului international de 8% din anul 2006 a avut la baza o crestere importanta a Produsului Intern Brut (PIB), in special in tarile din Europa si Japonia, China si India inregistrand si ele ritmuri de crestere importante, se arata in raport.

In 2006, valoarea exporturilor de bunuri a atins cifra de 11,76 mii de miliarde de dolari, cu 15% mai mult decat in anul precedent. In acelasi an, valoarea exporturilor de servicii a atins cifra de 2,71 mii de miliarde dolari, cu 11% mai mult decat in anul precedent, potrivit NewsIn.

Conform datelor din raport, SUA a inregistrat cea mai mare crestere a exportului sau de bunuri din ultimii zece ani, mai mare decat cresterea importurilor, fara efecte notabile asupra deficitului sau comercial, care continua sa ingrijoreze.

De asemenea, China a devenit unul dintre cei mai mari comercianti ai lumii: comertul sau exterior a crescut cu un ritm de 27% in anul 2006. In a doua parte a anului 2006, exporturile de bunuri din China au depatit exporturile SUA, dar pentru intregul anu 2006, SUA raman pe primul loc.

Tarile in curs de dezvoltare au realizat in 2006, 36% din exporturile mondiale de bunuri, confirmand rolul lor important in comertul international.

O mentiune speciala este facuta in cadrul raportului in legatura cu efectele liberalizarii complete (din punct de vedere al restrictiilor cantitative la import) a comertului cu produse textile: "Daca este adevarat ca eliminarea cotelor textile a afectat negativ tari din Asia, America Latina, Europa si Mexic, la fel de adevarat este si faptul ca milioane de muncitori saraci din China, India si Bangladesh au beneficiat de pe urma acestei liberalizari", precizeaza raportul.

Romania este membru fondator al Organizatiei Mondiale a Comertului din 1995 cand s-a infiintat organizatia. Organizatia Mondiala a Comertului este continuatorul GATT (General Agreement on Tarrifs and Trade - Acordul General asupra Tarifelor Vamale si Comert) infiintat in 1946 iar Romania a fost Parte Contractanta la GATT incepand cu anul 1972.



Citeste si