10 Septembrie 2007

Ungaria, cea mai slaba crestere economica din ultimii 11 ani

Economia Ungariei a inregistrat in al doilea trimestru o crestere mai temperata decat era estimat, de 1,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, care reprezinta cea mai slaba evolutie din ultimii 11 ani, ca urmare a majorarii impozitelor si reducerii cheltuielilor, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Datele publicate vineri au indicat o incetinire a cresterii economice de la 1,4%, cat era estimata initial, precum si o scadere a consumului gospodariilor populatiei cu 3,4%. Productia din sectorul agricol si in cel al constructiilor, ca si performanta serviciilor publice au scazut puternic.

"In cele din urma, datele arata ca masurile luate de guvern au efect si ar putea determina banca centrala sa reduca ratele dobanzilor", a declarat analistul in cadrul bancii MKB, Zsolt Kondrat.

Banca centrala a Ungariei a redus in iunie rata dobanzii cheie la 7,75%, pentru prima data in ultimele opt luni, iar analistii se asteapta sa urmeze si alte reduceri in acest an.

Guvernul a initiat anul trecut un proiect dificil care presupune cresterea taxelor, micsorarea subventiilor si reducerea cheltuielilor, pentru a controla deficitul bugetar care ajunsese la 9,2% si era cel mai mare din Uniunea Europeana.

Masurile fiscale vor reduce probabil deficitul bugetar la 6,4% in acest an, dar efectul negativ consta in scaderea in termeni reali a veniturilor populatiei si a consumului gospodariilor, generand cea mai slaba crestere economica inregistrata in ultimii 11 ani, comparabila cu cea din al treilea trimestru al anului 1996.

Cresterea economica s-a incetinit fata de primul trimestru, cand era de 2,7%, dupa ce productia agricola s-a diminuat cu 7,3%, activitatea din domeniul constructiilor a scazut cu 8,3%, iar performantele din sectoarele administrativ, sanatate si educatie au inregistrat un recul de 4,6%.

Consumul gospodariilor s-a redus cu 3,4% in al doilea trimestru fata de aceeasi perioada din 2006, comparativ cu o scadere de 0,8% in primul trimestru.



Citeste si