20 Noiembrie 2007

Standard & Poor's: Sectorul financiar, 'motorul' economiei ruse

Sectorul financiar rus a devenit principalul"motor" al cresterii economice a Rusiei, intrecand ca importanta sectorul energetic, reiese dintr-un raport publicat de agentia de rating Standard & Poor's.

"Cresterea rapida a importantei creditelor pentru ciclul economic curent explica motivele pentru care cererea interna si nu cifra neta a exporturilor reprezinta contribuitorul dominant la recentele majorari ale produsului intern brut (PIB) si de ce deficitul de cont curent se ingusteaza intr-un ritm alert", a declarat un analist al pietei creditelor, Frank Gill, intr-un articol intitulat "Rusia: renastere sau regres".

Cresterea in Federatia Rusa a fost considerabila in ultimii cinci ani. Intrebarea, conform Standard & Poor's, este daca acest ritm poate fi mentinut si in continuare.

"Deja, dinamica ritmului de crestere incepe sa prezinte simptome de supraincalzire, cresterea consumului fiind cu mult peste cresterea PIB-ului", a adaugat Gill.

Guvernul a oferit semnale conform carora va prelua un rol foarte important in ceea ce priveste modalitatiile si directiile de investitii in economie, insa acest lucru ar putea sau nu sa faca diferenta asupra perspectivelor de crestere pe termen lung, a adaugat analistul.

In acelasi timp, inflatia a inceput sa urce, reprezentand o problema atat din punct de vedere monetar cat si politic, ducand la aprecierea cursului valutar comparativ cu principalii parteneri comerciali ai Rusiei si ridicand intrebari privind competitivitatea pe termen lung a statului rus, afirma Gill.

Majorarea presiunilor inflationiste reflecta o serie de probleme structurale interne, inclusiv nivelul insuficient de investitii in agricultura.

Decizia de a impune o inghetare a preturilor asupra unor alimente ar putea afecta rolul de semnal al inflatiei in detrimentul dezvoltarii economice pe termen lung. Rusia se pregateste pentru alegeri parlamentare, ce vor avea loc la inceputul lunii decembrie, si de alegerile prezidentiale, din martie 2008.

Prin suprimarea artificiala a inflatiei, autoritatile ruse blocheaza alocarea eficienta a investitiilor, afirma Gill.

In plus, majorarea importurilor, precum cele ale produselor agricole, comparativ cu exporturile (care in mare parte nu sunt reprezentate de bunuri de larg consum), este un lucru ingrijorator pentru Rusia, reprezentand o adevarata problema pe termen lung pentru capacitatea statului rus de a creste, este de parere analistul.

In 2008 si in anii ce vor urma, guvernul rus va fi confruntat cu o serie de provocari din punct de vedere al politicilor economice, inclusiv necesitatea de a face alegerea intre masuri concrete sau doar cosmetice pentru a spori cresterea economica.



Citeste si