21 Mai 2008

Pretul petrolului atinge un nou record

Pretul petrolului a stabilit astazi un nou record, avansand la 129,75 dolari/baril pe bursa din New York si la 128,74 dolari/baril pe piata londoneza, in contextul in care operatorii sunt ingrijorati de disponibilitatea petrolului atat pe termen scurt cat si pe termen lung.

Pretul petrolului, care doboara record dupa record, a depasit pentru prima data pragul psihologic de 100 dolari/baril pe 2 ianuarie, iar ritmul de crestere s-a intensificat, din moment ce toti factorii sustin aceasta scumpire: atitudinea Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), vestile care agraveaza nelinistea legata de scaderea ofertei si perspectiva epuizarii rezervelor mondiale mai devreme decat se estima.

Intr-un an, pretul titeiului s-a dublat si scumpirea nu urmeaza sa inceteze curand, potrivit unora dintre analisti. Banca Goldman Sachs a prevazut, de asemenea, la inceputul lunii mai, ca barilul de petrol va ajunge la 200 dolari/baril in urmatoarele sase luni pana la doi ani.

Scumpirea petrolului este cauzata de speculatiile din pietele financiare si nu de oferta insuficienta, a declarat marti ministrul venezuelean al energiei si petrolului, Rafael Ramirez, dupa o intrunire cu secretarul general al OPEC, in Caracas.

Potrivit declaratiilor lui Ramirez, "o majorare a productiei ar duce imediat la formarea de stocuri si ar avea un impact negativ asupra pretului".



Citeste si