24 Iunie 2008

Banca Mondiala: Bulgaria trebuie sa se pregateasca financiar pentru eventuale catastrofe

Bulgaria, situata in cea mai seismica zona din Balcani, trebuie sa se pregateasca rapid din punct de vedere financiar pentru eventuale catastrofe, potrivit unui raport al Bancii Mondiale.

Banca a estimat ca, daca un cutremur puternic s-ar produce in zona Sofia, pierderile ar putea ajunge la cinci miliarde de dolari, circa 11% din PIB, scrie reuters, citat de NewsIn.

"Bulgaria este una dintre cele mai vulnerabile tari din regiune in ceea ce priveste riscul seismic si totusi acoperirea in domeniul asigurarilor pentru risc de catastrofa este foarte scazuta", a declarat unul dintre autorii raportului, Eugene Gurenko.

"Tot ce trebuie facut trebuie facut si asta rapid. Am fost in discutii cu China opt ani pentru formarea unei comisii pentru riscul de catrastrofa si doar acum s-au trezit la realitate si vor sa actioneze rapid, dupa seismul din mai", a explicat el.

Un seism de 7,9 grade a lovit sud-vestul Chinei in mai, aproape 70.000 de persoane pierzandu-si viata. Guvernul a promis 709 de miliarde de yuani (10 miliarde de dolari) pentru reconstructie.

Bulgaria, care are mai putin de opt milioane de locuitori, a fost afectata de o serie de seisme de peste 7 grade la inceputul secolului XX. Cel mai recent cutremur puternic s-a produs in 1986 si a distrus 80% dintre cladirile aflate in regiunea lovita.

Gurenko, specialist al Bancii Mondiale in domeniul managementului riscului, a spus ca pregatirea financiara a guvernului in cazul unui dezastru este foarte scazuta si a cerut ca asigurarile pentru astfel de situatii sa devina obligatorii, ca in Turcia si Romania.

Asigurarea pe proprietati in Bulgaria si alte state foste comuniste din estul Europei a scazut substantial in ultimii 18 ani, mai ales din cauza scaderii veniturilor. Doar circa 9% dintre proprietarii de locuinte din Bulgaria au asigurare pentru tipuri conventionale de pericole si mai putin de 6%, pentru pericole catastrofale, potrivit unui studiu al Insurance Regulator.

O alternativa la asigurarea obligatorie, pe care Sofia are reticente in a o impune, ar fi aderarea la grupul de asigurari regionale al Bancii Mondiale, care ar permite o impartire a riscului, a spus Gurenko.

Bulgaria a fost afectata in 2005 si 2006 de cele mai grave inundatii din ultimii 50 de ani, care au demonstrat problemele din gestionarea situatiilor de criza.



Citeste si