10 Iulie 2008

Economia zonei euro a crescut cu 0,7% in T1, sub asteptari

Produsul intern brut al tarilor din zona euro a crescut in medie cu 0,7% in primul trimestru din 2008, mai putin decat estimarea de 0,8% prezentata de Eurostat in iunie, arata statisticile publicate miercuri, ceea ce a accentuat ingrijorarile legate de starea economica a regiunii, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Eurostat a precizat ca produsul intern brut al zonei euro a inregistrat o crestere anuala de 2,1%, comparativ cu estimarile anterioare, ce indicau o crestere de 2,2%.

Revizuirea neasteptata este un alt semn ca economia zonei euro este grav afectata de criza creditelor si de incetinirea economica a Statelor Unite, ce a urmat crizei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc, de scaderea cererii si de accentuarea inflatiei.

Analistii chestionati mizau pe faptul ca Eurostat va confirma estimarile anterioare.

In schimb, biroul de statistica a revizuit in urcare cu 0,1% previziunea de crestere economica pentru al patrulea trimestru din 2008, la 0,4% trimestrial si 2,2% anual.

Chiar inainte de publicarea statisticilor, membrii consiliului de politica monetara din zona euro si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu perspectivele de crestere si cu inflatia, sustinuta de scumpirea energiei si a alimentelor.

"Nesiguranta legata de perspectiva de crestere ramane, insa, pe fondul riscurilor reprezentate de eventuale scumpiri neasteptate ale petrolului si de accentuarea tendintelor protectioniste", a declarat in fata parlamentului european presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet.

Ingrijorari asemanatoare au fost exprimate si de presedintele consiliului ministrilor de finante Eurogroup, Jean-Claude Juncker, care a spus ca inflatia este principala grija a cetatenilor, prin urmare BCE este indreptatita sa ia masuri pentru temperarea cresterii preturilor.

BCE a majorat saptamana trecuta nivelul dobanzii de politica monetara de la 4,% la 4,25%, dupa ce inflatia a atins un record de 4,0% in iunie, dublu fata de tinta bancii.



Citeste si