13 August 2008

Inflatia Bulgariei s-a temperat la 14,5% in iulie

Inflatia anuala a Bulgariei s-a temperat la 14,5% in iulie, in principal pe fondul unui efect de baza favorabil, dupa ce in luna iunie se accentuase pana la 15,3%, arata datele prezentate de Biroul de Statistica din Bulgaria.

Pe de alta parte, preturile de consum au crescut cu 1,5% in iulie, comparativ cu luna precedenta, dupa o scadere de 0,2% in iunie fata de mai, din cauza scumpirii cu 14% a electricitatii pentru gospodarii, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Preturile alimentelor, care au fost principalul motiv pentru accentuarea inflatiei in statul balcanic, peste pragul de 10%, au scazut, in iulie, cu 0,01%. Serviciile s-au scumpit cu 4,6%, iar pretul produselor non-alimentare a sporit cu 0,9%.

In decembrie 2007, inflatia Bulgariei a fost de 12,5%, unul dintre cele mai ridicate nivele din zona, determinat de cresterile salariale din sectorul privat si de recolta agricola slaba, care a scumpit alimentele, informeaza NewsIn.

Banca Centrala a Bulgariei si guvernul estimeaza ca inflatia se va tempera, pana la 8% la sfarsitul acestui an, ajutata de recolta agricola buna si de un efect de baza favorabil.



Citeste si