29 Septembrie 2008

Pretul petrolului scade sub 107 dolari/baril

Titeiul tranzactionat pe piata din Statele Unite s-a ieftinit, vineri, cu 1,66 dolari, la 106,36 doalri/baril, in contextul in care discutiile dintre autoritatile americane asupra planului de salvare a sistemului financiar au ramas fara rezultat, anunta Reuters, citat de NewsIn.

Petrolul Brent, tranzactionat pe piata londoneza, s-a ieftinit cu 1,25 dolari, la 103,35 dolari/baril. Joi, pretul petrolului crescuse cu 2,29 dolari, la 108,02 dolari/baril.

Traderii sunt de parere ca scumpirea titieiului de joi a fost determinata de rapoartele ce anuntau ca autoritatile americane se apropie de incheierea unui acord final in ceea ce priveste planul de salvare a sistemului bancar, un acord ce ar ajuta cel mai mare consumator energetic din lume sa evite o recesiune ce ar afecta cererea de petrol.

Petrolul s-a scumpit cu aproximativ 11%, anul acesta, pe fondul tensiunilor geopolitice dintre Iran si Occident, intreruperea productiei de petrol din Nigeria si deprecierea monedei americane, dar pretul acestuia a scazut, totusi, cu 28% fata de nivelul record, de 147 dolari/baril, atins la mijlocul lunii iulie.



Citeste si