2 Octombrie 2008

Ungaria inaspreste regulile in domeniul creditelor ipotecare

Ungaria trebuie sa inaspreasca conditiile pentru acordarea creditelor ipotecare, combinate cu pachete de asigurari cu componente investitionale, in vederea reducerii riscurilor din sectorul financiar, a declarat guvernatorul adjunct al bancii centrale, Julia Kiraly.

Desi numai 30% dintre case au fost cumparate cu credit ipotecar, precautiile sunt justificate in mijlocul crizei financiare globale, in timp ce folosirea de pachete de asigurari cu componente investitionale drept garantie, a dus la cresterea riscului, a spus Kiraly.

"Autoritatile de reglementare trebuie sa joace un rol important in formularea conditiilor, precum si banca centrala, care sprijina adoptarea noilor reguli", a mai spus aceasta.

Bancile din Ungaria, detinute cu precadere de bancile straine, au contractat multe credite externe in ultimii ani, pentru a finanta dezvoltarea sectorului de credite ipotecare, relateaza NewsIn.

Expansiunea s-a concentrat asupra creditelor in valuta, cu precadere in franci elvetieni si euro, in contextul in care dobanzile pentru creditele in forinti sunt mai ridicate. Dobanda cheie stabilita de banca centrala a Ungariei este de 8,5%.



Citeste si