27 Iulie 2005

Petrolul ii arde pe nemti la buzunare

Preturile ridicate la petrol inregistrate in ultima perioada pe pietele internationale au facut ca inflatia sa prinda aripi in tarile industrializate. Germania, tara cu cea mai puternica economie din Europa, se confrunta cu o inflatie in crestere, mai multe landuri anuntand deja cresterea preturilor de consum, in ultima luna, peste estimari.

In landul Hessen, preturile au crescut cu 0,4 procente fata de luna iunie, peste estimarile pe care analistii le au pentru intreaga Germanie. Westfalia a avut parte de o crestere la fel de mare ca si Hessen, iar in Bavaria preturile au crescut cu 0,5%. In doua state ale fostei Germanii de Est, Saxonia si Brandenburg, inflatia lunara a fost de 0,5%, potrivit datelor publicate vineri.

Anualizat, inflatia in Hessen este de 1,5%, fata de 1,3% cat era in urma cu o luna. Inaintea publicarii acestor date, analistii chestionati de Reuters estimau ca in Germania rata inflatiei va fi 0,3% fata de luna trecuta si 1,9% anualizat, dupa ce in iunie aceasta fusese de 0,1% pe luna si 1,8% fata de iunie 2004.

Bavaria, Westfalia, Saxonia, Brandenburg, Hessen si Baden-Wuerttemberg sunt primele sase landuri care publica indicele preturilor de consum pe luna iulie. Pe baza acestor date, Biroul Federal de Statistica din Wiesbaden urmeaza sa publice o prima estimare a inflatiei la nivelul intregii Germanii, iar dupa aparitia datelor din partea tuturor landurilor va fi data publicitatii rata oficiala a inflatiei.

In conditiile in care somajul in Germania a ajuns la un nivel apropiat de maximul atins dupa cel de-al doilea razboi mondial, inflatia va provoca o scadere si mai mare a consumului, dupa ce in primul trimestru economia a crescut cu doar 1%, iar in ultimele doua trimestre ale anului 2004 s-a contractat.

Mai mult de jumatate din cresterea preturilor de consum se datoreaza pretului ridicat al petrolului, estimeaza Sylvain Broyer, economist la Ixis CIB din Frankfurt. Companiile nu pot inca trece pe profit, pentru ca avem de-a face cu un consum privat scazut. Din acest motiv nu vedem un pericol mare pentru preturile de consum pe viitor, adauga el.

Posibilitatea ca inflatia sa se adauge celorlalte probleme cu care se confrunta Europa nu a schimbat prea mult cursul de schimb al monedei unice, aceasta reusind, la un moment dat, sa urce pana la 1,2085 $/euro, dupa ce vineri scazuse de la 1,2185 $/euro la 1,2043 $/euro. Tendinta descendenta a continuat, oricum, pe parcursul zilei de ieri, ora 10:30 GMT gasind euro cotat la doar 1,20 dolari.

In ceea ce priveste zona euro, economistii de la Barclays Capital se asteapta ca inflatia anualizata, publicata de Eurostat la 29 iulie, sa fie de 2,3% in iulie, comparativ cu 2,1% in iunie.

Cresterea preturilor nu este inca un inamic important pentru Europa, in conditiile in care, potrivit lui Alexander Koch, economist la HVB Group, excluzand factorii conjuncturali precum energia si alimentele, rata inflatiei pare a se stabiliza in jurul valorii de 1% anual.






Citeste si