27 Octombrie 2008

BCE revizuieste in scadere prognozele pentru inflatie si crestere economica

Estimarile privind inflatia si cresterea economica din tarile membre ale Uniunii Europene ar putea fi revizuite in jos in urmatoarea prognoza a economistilor Bancii Centrale Europene (BCE), ce va fi publicata in decembrie, a spus un membru in consiliul executiv al BCE, citat de Reuters.

"Ma astept la o revizuire in scadere a estimarilor de inflatie si crestere economica", a declarat Gertrude Tumpel-Gugerell, membru in consiliul executiv al BCE, intr-un interviu acordat publicatiei italiene Il Sole 24 Ore.

"Mentionez ca asteptarile inflationiste s-au atenuat si mai mult in ultimele saptamani", a adaugat ea.
Comentariile oficialului BCE sunt similare celor facute de alt membru al boardului BCE, Jose Manuel Gonzalez-Paramo, care declara vineri ca BCE se asteapta ca inflatia sa se tempereze "mai rapid decat se prognozase anterior".

In 8 octombrie, BCE a micsorat dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, pana la 3,75%, intr-o actiune concertata cu alte mari banci centrale, iar analistii se asteapta la o relaxare suplimentara a politicii monetare, in conditiile in care incetinirea cresterii economice a redus presiunea asupra inflatiei.

Tumpel-Gugerell a mai spus, in interviul acordat Il Sole 24 Ore, ca este prea devreme pentru a cantari impactul recentelor interventiii guvernamentale in sprijinul bancilor asupra finantelor publice, dar a exclus orice suspendare a pactului de stabilitate european.

"Obiectivul de a echilibra bugetele ramane in vigoare", a spus ea.

Oficialul BCE a adaugat ca trebuie fixat un termen pentru implementarea Zonei Unice de Plati Euro (SEPA) din UE, pentru a grabi punerea in aplicare a proiectului.

"Avem cu siguranta nevoie sa stabilim o data de la care SEPA va fi singurul sistem disponibil pentru plati bancare in Europa", a mentionat Tumpel-Gugerell. "Cand SEPA va fi singurul sistem in functiune, comisioanele bancare vor scadea, ceea ce va fi in avantajul clientilor", a adaugat ea.

Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana sustin ca SEPA va stimula competitia si va cobori preturile pentru consumatori. Insa pentru banci, SEPA inseamna investitii uriase pentru a-si face compatibile sistemele de plati.



Citeste si