6 Noiembrie 2008

Banca Angliei a coborat dobanda cheie cu 1,5%

Banca centrala a Marii Britanii, Bank of England, a coborat dobanda de politica monetara cu 1,5 puncte procentuale, la nivelul de 3%, pentru a limita impactul incetinirii puternice a cresterii economice, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Cei mai multi economisti chestionati de Reuters estimau o reducere de jumatate de punct procentual, desi unii dintre ei si-au modificat previziunile dupa publicarea unei serii de statistici economice negative. Zece din cei 62 de analisti consultati prevedeau o reducere a dobanzii cu 1%.

Banca centrala a Marii Britanii nu a coborat niciodata dobanda cu mai mult de jumatate de punct, de cand a devenit independenta in 1997. Ultima oara cand dobanda a fost redusa cu un punct procentual a fost in 1993, cand tara se straduia sa iasa din recesiune.

Pagubele pe care criza prelungita a creditelor le-a indus in economie devin mai evidente in contextul in care pretul locuintelor scade si numarul somerilor continua sa creasca.

Economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,5% in al treilea trimestru, iar multi experti nu se asteapta la o revenire inainte de 2010.

Decizia de joi este putin probabil sa previna intrarea economiei in recesiune, insa va stimula increderea consumatorilor si va linisti proprietarii cu credite ipotecare problematice.



Citeste si