7 Noiembrie 2008

Statul belgian garanteaza pana la 240 mld. euro pentru bancile Fortis si Dexia



Statul belgian va oferi garantii in valoare totala de pana la 240 miliarde euro pentru imprumuturile contractate de bancile Fortis si Dexia, a anuntat miercuri ministrul de finante Didier Reynders, citat de AFP.

"Statul se angajeaza sa ofere garantii de pana la 240 miliarde euro", a spus acesta.

Mai precis, Belgia va oferi bancii Dexia garantii in valoare de circa 90 miliarde euro, in timp ce Franta a anuntat deja ca va garanta imprumuturi in valoare de 55 miliarde dolari si Luxemburgul va oferi alte 5 miliarde euro, ducand totalul garantiilor la 150 miliarde euro, potrivit NewsIn.

"Ne-am orientat asupra acelorasi masuri de garantare pentru banca Fortis, cu un plafon de 150 miliarde euro", a mai spus Reynders, ce a subliniat ca "portile raman deschise si pentru alte institutii financiare" din Belgia ce fac apel la mecanism.

In ultimele saptamani, Belgia a oferit finantare bancii belgiene KBC, grupului belgiana-olandez Fortis si bancii franco-belgiene Dexia, alaturi de celelalte guverne implicate, precum si asiguratorului Ethias, valoarea totala fiind de 19,9 miliarde euro, a mai spus Reynders.

Statul belgian a fost printre primele din Europa ce au intervenit pentru salvarea de la faliment a institutiilor financiare cu un rol important in economia tarii, ce riscau sa fie doborate de criza financiara.



Citeste si