17 Noiembrie 2008

Cresterea economica a Bulgariei a incetinit la 5,6% in T3, afectata de criza financiara



Cresterea economica anuala a Bulgariei a incetinit in al treilea trimestru la 5,6%, in contextul in care economia a resimtit efectele crizei financiare mondiale, arata estimarile preliminare publicate de institutul national bulgar de statistica.

Economia statului balcanic inregistrase o crestere reala de 7,1% intre aprilie si iunie si de 7% in perioada ianuarie-martie, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Cresterea economica masiva din ultimii ani a fost realizata pe baza dependentei majore de fonduri externe, ceea ce a dus la un urias deficit de cont curent, din cauza caruia noul stat membru al Uniunii Europene este vulnerabil in contextul inaspririi conditiior de creditare.

Statele Baltice, care se confrunta cu aceleasi probleme, au intrat deja in recesiune, iar unii analisti considera ca Bulgaria ar putea pati la fel.

Guvernul Bulgariei a minimalizat impactul crizei financiare si prevede o crestere economica de 6,5% in acest an si de 4,7% in anul urmator.

Biroul de statistica a afisat pentru al treilea trimestru o incetinire a cresterii in sectorul industrial si in cel al serviciilor la 4,3%, respectiv 3,5%, comparativ cu valorile inregistrate in al doilea trimestru, de 7,2%, respectiv 5,8%.

Sectorul agricol a inregistrat o crestere de 37,8% in al treilea trimestru, in contextul in care recoltele si-au revenit dupa seceta de anul trecut. Dar agricultura reprezinta numai 8,9% din produsul intern brut si nu a putut compensa pierderile din celelalte sectoare.

Cresterea consumului, principalul factor care a sustinut cresterea masiva a creditelor si a importurilor in anii precedenti, a incetinit la 3%, de la 4,8% in al doilea trimestru, dupa ce bancile au restrictionat creditarea.

Cresterea importurilor a incetinit in al treilea trimestru la 2,9%, de la 13,7% in al doilea. Exporturile au crescut cu 3,9% in al treilea trimestru, fata de 5,1% in cel de-al doilea.

Cresterea economica din al treilea trimestru a fost mai puternica decat nivelul de 4,9% atins in aceeasi perioada a anului trecut, cand economia a fost grav afectata de scaderea productiei agricole.



Citeste si