25 Noiembrie 2008

UE accelereaza finantarea proiectelor regionale

Comisa Europeana va accelera platile catre statele membre din unele fonduri destinate dezvoltarii regionale si ajutarii insertiei profesionale, in cadrul unui plan european de relansare care va fi prezentat miercuri, relateaza AFP.

Aceste fonduri, care permit cofinantarea proiectelor in cadrul politicii de coeziune a UE, reprezinta "un element-cheie" al acestui plan, pentru ca "accelerand aceste plati, se restabileste incredere, avand in vedere ca lipsa de incredere este acum o mare problema", a declarat luni Dennis Abbott, purtator de cuvant al Comisiei pentru politica regionala.

El nu a precizat care ar putea fi suma. Potrivit unei surse, exista "toate sansele sa fie intre sase-sapte miliarde de euro", informeaza NewsIn.

Comisia va anticipa astfel platile care ar trebui sa intervina la sfarsitul perioadei bugetare 2007-2013 - adica in 2013, chiar 2014 - odata realizate proiectele. Suma totala a politicii de coeziune UE pentru aceasta perioada este de 348 miliarde de euro.

Banii provin de la Fondul european de dezvoltare regionala, care sustine realizarea infrastructurilor si investitiilor in productiile care creeaza locuri de munca, si din Fondul social european, care finanteaza proiecte de insertie profesionala si de formare.

Comisia a dat deja 5% "avans" din aceste fonduri tututor statelor membre in 2007 si 2008. Pentru 2009, ea prevede acordarea a inca 2% avans doar "noilor" state membre, care au aderat la UE dupa 2004.

In cadrul planului de relansare, se pune problema de a acorda acum circa 4% avans noilor state din Europa Centrala si de Est. "Vechile" state membre beneficiaza si ele de un avans - insa mai redus, poate "intre 2-2,5%", potrivit sursei citate.

Fondurile sunt percepute ca avand un efect important asupra economiei in general si asupra locurilor de munca, gratie cofinantarii proiectelor de catre statele membre si privat. Se poate finanta prelungirea liniei de metrou din Sofia sau formarea in Franta a unui "parc stiintific", la care sa participe profesionisti din universitati si industrie.



Citeste si