6 Ianuarie 2009

Criza gazelor: Livrarile de gaz rus catre Croatia au scazut cu 7%



Livrarile de gaz rus catre Croatia au scazut cu 7%, in conditiile in care conflictul dintre Moscova si Kiev privind pretul gazului si datoriile Ucrainei se prelungeste, a anuntat Zagrebul.

Croatia isi acopera circa 40% din necesarul anual de gaz din import, in special din Rusia. "Importurile din Rusia au fost reduse cu 7%. Insa acest lucru nu a afectat livrarile catre consumator, iar starea sistemului este stabila", a precizat Ivana Markovici, director in compania croata Plinacro, care se ocupa de gazoducte.

Rusia a intrerupt joi aprovizionarea cu gaze a Ucrainei, dupa ce partile nu au reusit sa se puna de acord asupra pretului de livrare a gazului in 2009 si asupra unor datorii, ceea ce a provocat temeri in Europa ca s-ar putea repeta scenariul din 2006, cand un conflict similar a dus la o perturbare a aprovizionarii clientilor europeni in plina iarna.

Duminica, Gazprom a cerut Ucrainei sa plateasca 450 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz, dupa ce Kievul refuzase oferta de 250 de dolari.

Romania, Polonia, Bulgaria au constatat deja o scadere a volumelor de gaz rus transportat prin Ucraina. Duminica, Cehia, care detine presedintia Uniunii Europene, dar si Turcia au anuntat o scadere cu 5% a livrarilor de gaz rus, anunta Reuters, citat de NewsIn.

Presedintele companiei ruse, Aleksei Miller, se va intalni in cursul zilei de luni cu premierul Vladimir Putin, pentru a discuta criza gazelor, a declarat o purtatoare de cuvant a Guvernului.

Gazprom a acuzat duminica Ucraina ca a sustras in cursul ultimelor 24 de ore un volum de 25 de milioane de metri cubi de gaz rus destinat consumatorilor din UE, dar Kievul afirma ca Moscova este cea care a redus fluxul de gaz catre Europa.

In plus, grupul rus a anuntat ca fosta republica sovietica a inchis si o statie care alimenta cu gaz Balcanii. "In acelasi timp, (Ucraina - n.red.) a inchis statia Orklovska, ce livreaza gaz Balcanilor", a subliniat Gazprom intr-un comunicat. Compania ucrainean Naftogaz nu a putut fi contactata pentru a comenta informatia.

Cehia a convocat pentru azi o reuniune a celor 27 la nivel de ambasadori pentru a discuta despre criza gazului dintre Ucraina si Rusia. O delegatie ucraineana si una a Gazprom au vizitat deja capitala ceha pentru a-si expune punctele de vedere. Cehia a spus ca UE nu se va implica in acest diferend comercial bilateral daca nu va fi afectata aprovizionarea cu gaze a Uniunii Europene.



Citeste si