20 Ianuarie 2009

Seful FMI: Tot mai multe tari vor avea nevoie de sprijin financiar

Directorul Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, si-a exprimat temerile ca tot mai multe tari vor avea nevoie de sprijin financiar din parte Fondului, in contextul crizei financiare mondiale, scrie Reuters.

"Ma tem, si sper sa nu se intample asa, ca tot mai multe tari, nu numai din Europa de Est, vor avea nevoie de sprijin", a spus oficialul in cadrul unui interviu acordat BBC, relateaza NewsIn.

FMI a acordat recent sprijin financiar mai multor tari, printre care Islanda, Ungaria si Ucraina. Referitor la Irlanda si Marea Britanie, oficialul nu crede ca acestea vor avea nevoie de sprijin din partea FMI pentru a combate efectele crizei financiare.

Totusi, intrebat daca este sigur ca guvernul britanic ar putea sa nu mai ceara niciodata ajutorul FMI, acesta a spus ca "nu poti stii niciodata".

"Acum un an, daca cineva ar fi spus ca guvernul SUA va nationaliza o parte a sistemului bancar, jucatorii de pe piata ar fi crezut ca acest lucru este imposibil. Dar s-a intamplat. Niciodata sa nu zici niciodata".

"Dar, in acest context, nu exista riscul ca economiile dezvoltate, cu exceptia unora mai mici, precum Islanda, sa necesite un plan de ajutorare", a mai spus acesta.

Ministrul britanic al finantelor, Alistair Darling, a anuntat luni al doilea plan din ultimele trei luni, destinat salvarii sistemului bancar, ce ofera asigurari pentru deprecierile ce provin din datoriile garantate cu ipoteci si din activele toxice.

Astfel, guvernul va creste cu cel putin 100 miliarde lire sterline (149 miliarde dolari) ajutorul initial de 250 miliarde lire sterline aprobat de premierul Gordon Brown in octombrie, pentru sprijinirea unui sistem financiar ce se confrunta cu datorii neperformante.

"Acesta este un proces lent de nationalizare", a declarat un fost economist al BoE, adaugand ca aceste scheme financiare ajuta economia, dar combat mai degraba efectele decat cauzele crizei.

Guvernul va autoriza actiunea BoE de punere la punct a unui program de 50 miliarde lire streline, fondat prin emiterea de bilete de trezorerie. Incepand cu 2 februarie, banca centrala va achizitiona active, inclusiv obligatiuni corporatiste, imprumuturi sindicalizate si titluri comerciale.



Citeste si