7 Aprilie 2009

Americanii vor suporta costuri de 365 mld. dolari pentru salvarea sectorului financiar



Analistii din cadrul Congresului SUA au marit la 356 miliarde dolari estimarile privind costurile nete pe care contribuabilii vor trebui sa le suporte pentru sustinerea programului de salvare a sectorului financiar, creat de guvern.
Suma este in crestere cu 167 miliarde de dolari, comparativ cu estimarile anterioare. Departamentul pentru Buget al Congresului (CBO) a estimat initial ca Programul pentru Indepartarea Activelor Neperfomante (TARP), de 700 miliarde dolari, va costa contribuabilii 189 miliarde dolari, potrivit NewsIn.

Costurile aditionale, ce se aplica chelutielilor TARP pentru anii fiscali 2009 si 2010, au fost incluse in estimarile din martie ale CBO, care includ un deficit de 1.800 miliarde dolari pentru anul fiscal 2009, care se va incheia in 30 septembrie.

Departamentul Trezoreriei a anuntat recent ca va folosi o parte din fondurile TARP pentru evitarea evacuarilor silite ce afecteaza detinatorii de credite ipotecare. Congresul a aprobat planul de salvare in octombrie, cu scopul de a stabiliza sectorul bancar si de a reda increderea in piete.

Estimarile vin in contextul in care rata somajului din SUA a urcat la 8,5%, fata de 8,1% in februarie. In total, angajatorii au concediat aproximativ 5.1 milioane de persoane de la inceputul recesiunii, cea mai mare actiune in acest sens de la inceperea recesiunii.

Rata somajului a atins ultima data nivelul de 8,5% in noiembrie 1983, cand economia isi revenea de pe urma recesiunii din 1981-1982, in urma careia rata somajului a atins 11%.



Citeste si