9 Iulie 2009

Holcim: Cererea pentru materiale de constructii va ramane slaba, in 2009



Holcim, cel de-al doilea producator mondial de ciment, a anuntat ca 2009 va ramane un an dificil, in contextul unei cereri slabe pe piata de profil din Statele Unite, Spania si Europa de Est, in timp ce performanta de pe pietele emergente ar tempera scaderea castigurilor, relateaza Reuters.
Holcim, care cere actionarilor noi fonduri pentru cumpararea operatiunilor din Australia ale rivalului Cemex, pentru 2,02 miliarde dolari australieni, a mai anuntat ca va obtine 2,1 miliarde franci elvetieni (1,9 miliarde dolari) in urma unei majorari de capital, informeaza NewsIn.

Pretul de subscriere pentru majorarea de capital, anuntata luna trecuta, este de 42 franci elvetieni/actiune, o reducere cu 28% fata de pretul titlurilor la inchiderea sedintei de marti, de 58,45 franci elvetieni/actiune.

"Pana in luna mai nu exista niciun semn al unei schimbari a tendintei economiei, activitatea comerciala fiind dificila", a aratat Holcim intr-un comunicat.

"Totusi, in statele asiatice, precum India, si in America Latina, Holcim intrevede o activitate comerciala satisfacatoare", a mai anuntat compania.

De asemenea, Holcim a raportat ca prezenta sa pe pietele emergente, care reprezinta 75% din capacitatea totala de ciment a companiei, a temperat scaderea castigurilor inainte de dobanzi, taxe, amortizari si deprecieri.

Seful Holcim: Ne asteapta 12 luni de recesiune

"Investitorii nu au alta solutie decat sa astepte o imbunatatire substantiala a pietei", sunt de parere unii analisti, referindu-se la scumpirea puternica a titlurilor Holcim incepand cu luna martie.

Acestia sunt de parere ca Holcim are o pozitionare buna pe piata pentru a beneficia de pe urma cheltuielilor guvernamentale pentru programe de infrastructura si de pe urma cererii din statele emergente, cum ar fi India, care investeste in linii de cale ferata, centre comerciale si aeroporturi.

Prin cumpararea operatiunilor australiene ale Cemex, Holcim va capata un miliard de tone de rezerve de agregate, 249 de fabrici de beton si 16 fabrici de conducte, care se afla in regiunile emergente din estul si sud-estul Australiei.

In Romania, Holcim detine 3 fabrici de ciment in Turda (macinare), Campulung si Alesd, 16 statii ecologice de betoane si cinci statii de agregate.



Citeste si