17 Iulie 2009

Masura pentru bancile europene: Ajutoare de stat in schimbul reducerii operatiunilor



Bancile afectate de criza ce vor sa obtina aprobarea autoritatilor de reglementare din Uniunea Europeana pentru a primi ajutoare de stat ar putea fi nevoite sa vanda o parte din active si sa isi limiteze piata si expansiunea geografica, potrivit schitei unui document UE.
Comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes, ce trebuie sa supravegheze corectitudinea afacerilor in cele 27 de state ale Uniunii Europene, urmeaza sa isi prezinte planul pe 23 iulie. Regulile propuse vor fi in vigoare pana la sfarsitul lui 2010, anunta Reuters, citat de NewsIn.

"Bancile care beneficiaza de ajutoare de stat ar putea fi nevoite sa desprinda subsidiare sau branse, portofolii de clienti sau centre de afaceri", arata documentul obtinut de Reuters. Creditorii vor avea la dispozitie pana la 5 ani sa se restranga.

"Restructurarea presupune o retragere din activitatile care vor inregistra in continuare pierderi pe termen mediu", precizeaza documentul.

Luna trecuta, Kroes a spus ca bancile britanice Royal Bank of Scotland si Lloyds, ce au beneficiat de ajutoare de stat, ar putea fi constranse sa desprinda o mare parte din active, pentru a respecta regulile antitrust ale Uniunii Europene.

Comisia Europeana a aprobat planurile de restructurare ale bancilor germane Commerzbank si WestLB, ce includeau aproape injumatatirea bilanturilor contabile.

Comisia trebuie sa evalueze peste 70 de pachete de ajutor acordate bancilor din regiune, alti creditori urmand sa prezinte in curand planurile de restructurare.

Documentul precizeaza ca executivul european ar putea limita extinderea bancilor in anumite sectoare de afaceri sau regiuni geografice, pentru achizitii fiind necesara aprobarea din partea autoritatilor de reglementare.

"In situatii exceptionale, achizitiile ar putea fi aprobate de Comisie, cand fac parte dintr-un proces de consolidare necesar redarii stabilitatii financiare sau asigurarii concurentei eficiente", precizeaza documentul.



Citeste si