22 Septembrie 2009

OCDE vrea teste de stres riguroase si transparente in bancile din UE



Guvernele europene trebuie sa deruleze teste de stres riguroase si transparente in sectorul bancar deoarece bancile din Uniunea Europeana ar putea avea noi probleme din cauza deprecierii activelor si a capitalului insuficient, a anuntat OCDE.
Un comitet european de supraveghere a sistemului bancar a inceput o serie de teste in mai, insa aceste teste nu vor identifica necesarul de capital al bancilor si nici nu vor fi facute publice rezultatele, a anuntat Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) intr-o analiza de ansamblu a economiei Uniunii Europene, potrivit Wall Street Journal, citeaza NewsIn.

Prin compartie, o runda similara de teste din Statele Unite a aratat primavara trecuta ca 19 dintre cele mai mari banci ale tarii aveau nevoie de un capital suplimentar de 75 miliarde dolari.

"In multe tari din UE persista incertitudinile legate de amploarea problemelor de depreciere a activelor cu care se confrunta bancile si exista in continuare temeri ca bancile ar putea sa nu dispuna de capital suficient pentru a face fata unei viitoare deteriorari a economiei", arata raportul OCDE.

Raportul OCDE a oferit o imagine mai sumbra decat analizele realizate recent de Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana (BCE). BCE si Comisia au mentionat o serie de semnale potrivit carora recesiunea pare sa se apropie de final in Europa, dar nu au facut precizari cu privire la ingrijorarile persistente legate de sistemul financiar din regiune.

"Incapacitatea de a rezolva in mod adecvat problemele contabile ale bancilor ar putea afecta atat functionarea sistemului financiar, cat si cresterea economica pe ansamblu, pentru o perioada", a mai anuntat OCDE.

Separat, banca centrala a Germaniei a avertizat luni ca exista riscuri ca, in primele luni de redresare, cererea de credite sa depaseasca oferta bancilor. Acest scenariu, desi nu este cel mai probabil, ar ingreuna revenirea celei mai mari economii din Europa, a adaugat Bundesbank.



Citeste si