2 Octombrie 2009

Zona euro: Ministrii de finante ezita sa fixeze un termen pentru reducerea deficitelor bugetare



Ministrii de finante din zona euro, reuniti joi in Suedia, s-au aratat ezitanti in fixarea unei date pentru reinstaurarea disciplinei bugetare, dupa sutele de miliarde de euro cheltuite pentru a face fata crizei.
"Nu cred ca vom putea avea un calendar exact sau comun" pentru punerea in practica a strategiilor de iesire din criza, a declarat ministrul portughez de finante, Fernando Teixeira dos Santos, la sosirea la o reuniune cu omologii din zona euro, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Nu cred ca impactul crizei internationale va fi simetric in toate tarile. Criza va afecta fiecare stat in mod diferit si fiecare tara va trebui sa-si defineasca propria 'strategie' la momentul potrivit", a adaugat el.

"Unele tari vor incepe sa iasa din criza inaintea altora si, bineinteles, aceste tari au nevoie mai curand de strategii de iesire", a explicat ministrul portughez.

Ministrii de finante din cele 16 state ale zonei euro si cei din restul Uniunii Europene vor dezbate joi strategia de reducere a deficitelor si a datoriilor, ce s-au accentuat masiv, dupa aplicarea planurilor de relansare si dupa cresterea cheltuielilor sociale, in contextul crizei.

Acestia au indicat deja ca nu este momentul sa abandoneze eforturile de relansare bugetara, pe care s-au angajat sa le urmeze in acest an si in urmatorul.

Marti, in fata Parlamentului european, liderul ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, a estimat ca sunt necesare politici bugetare mai riguroase, pentru a reduce deficitele incepand cu 2011. .

Intr-un raport destinat pregatirii acestei discutii, Comisia Europeana preconiza "o consolidare fiscala generalizata, foarte substantiala, insa diferentiata in functie de tara" incepand cu 2011, in contextul in care datoriile ar putea creste vertiginos pana in 2020.

Ministrul suedez de finante, Anders Borg, a carui tara detine presedintia rotativa a Uniunii Europene, a insistat asupra necesitatii de a stabili cat mai repede o strategie de revenire la disciplina bugetara.

El a subliniat ca, in lipsa politicilor potrivite, nivelul datoriilor zonei euro va atinge rapid 100% din produsul intern brut (PIB).

Pactul european de stabilitate fixeaza nivelul maxim al datoriei publice la 60% din PIB.



Citeste si