13 Octombrie 2005

Porsche - Volkswagen: mariaj cu hopuri

Mariajul Porsche-Volkswagen a intrat deja in atentia lumii financiare, motiv pentru care pozitia presedintelui Volkswagen, Ferdinand Piech, este pusa serios sub semnul intrebarii intr-un raport al JP Morgan.

Raportul, comandat de board-ul director al VW, sugereaza ca Piech ar trebui sa isi dea demisia.

Din analiza raportului se constata un profund conflict de interese: Piech este un membru al clanului Porsche-Piech, care controleaza 100% din drepturile de vot din cadrul companiei auto Porsche. La randul sau, compania Porsche a devenit cel mai mare actionar de la VW, cu un pachet de actiuni de 18,5%, recent achizitionat.

Pachetul de actiuni ii da dreptul companiei Porsche de a numi trei directori in cadrul consiliului de conducere al VW, format din 20 de reprezentanti, toti cunoscuti pentru fermitatea deciziilor luate.

JP Morgan recomanda ca Porsche sa nu numeasca actionari sau personaje inalte din propria conducere, pentru a nu tulbura apele. In schimb, ar trebui numiti trei jucatori neutri si in nici un caz directorul executiv si directorul economic Porsche, care sunt nominalizati in prezent.

Presa germana anticipeaza o revolta impotriva patriarhului Piech, cel mai probabil declansata de Christian Wulff, premierul guvernului regional din landul federal Saxonia Inferioara, land care detine 18,2% din actiunile VW.

Cu toate acestea, Piech are spatele asigurat intrucat este sprijinit de sindicatele muncitorilor germani IG Metall si nu se arata amenintat de o posibila rasturnare de la putere.



Citeste si