18 Octombrie 2005

Riscul unui nou uragan creste pretul petrolului

Climatul de pe piata internationala a petrolului parea ca se calmase cand o noua furtuna tropicala, denumita Wilma, ce se formeaza in regiunea Caraibelor, este pe cale sa loveasca din nou rafinariile din Golful Mexic. Anuntul unui nou posibil uragan a impulsionat majorarea pretului titeiului si a slabit dolarul.

Cotatia petrolului este din nou in crestere intrucat o noua furtuna, denumita Wilma, ce isi are centrul de formare in zona Caraibelor, ameninta sa loveasca platformele petroliere din Golful Mexic pentru a treia oara in acest an, potrivit cotidianului Washington Post. Titeiul crescuse luni cu aproape un dolar si jumatate fata de ziua precedenta, fiind cotat la ora 15:00, ora Romaniei, la 64,01 dolari pe baril. Petrolul a inregistrat ieri cel mai mare avans din ultimele zile la bursa newyorkeza, pe baza temerilor ca aceasta furtuna ar putea avea efecte similare cu cele ale celor doua uragane care au maturat Statele Unite in lunile trecute.

Ingrijorarile privind scaderea volumului de comenzi au fost astfel eclipsate de aceasta noua furtuna tropicala, localizata la aproximativ 250 de kilometri sud de Grand Cayman. Centrul National pentru Uragane (NHC) din Statele Unite a precizat ca Wilma ar putea sa-si amplifice intensitatea in cursul zilei si sa se mute catre sud-estul Golfului Mexic pana la sfarsitul acestei saptamani. Prognozele afirma ca furtuna tropicala Wilma va ajunge langa peninsula Yucatan joi, iar vineri va atinge Golful Mexic. Dar, in acelasi timp, Centrul a sugerat ca nivelul curentilor va fi slab inca o zi sau doua si ca este posibil ca Wilma sa-si schimbe cursul, aceasta neavand o miscare regulata.

Piata este nervoasa din cauza noii furtuni, in timp ce rezervele sunt limitate, iar facilitatile petroliere nu sunt pe deplin recuperate (de pe urma ultimelor uragane), a afirmat Naohiro Niimura, membru in conducerea Mizuho Corporate Bank din Tokio.

Aproape 70% din productia americana de petrol este inchisa de pe urma uraganelor Katrina si Rita si circa 10% din capacitatea totala de rafinare a Statelor Unite, sau 1,63 milioane de barili pe zi (bpd), este, de asemenea, nefunctionala.

Aceasta ar fi furtuna cu numarul 21 din acest an, fiind astfel spulberat recordul numarului de uragane, record ce dateaza inca din anul 1933. Iar sezonul uraganelor in bazinul Atlanticului nu s-a terminat, avand inca la dispozitie o luna si jumatate. In prezent, aceasta furtuna tine piata pe muchie de cutit, a precizat Kevin Norrish, analist la Barclays Capital. Norrish a afirmat ca preturile produselor rafinate, ca benzina, vor fi afectate daca furtuna va lovi.

Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) estimeaza ca volumul cererii mondiale din acest an se va plasa in jurul valorii de 1,2 milioane barili de petrol pe zi, in scadere fata de previziunile anterioare care indicau o urcare a cererii cu 1,5 milioane de barili pe zi, transmite Reuters. Exista suficiente dovezi care demonstreaza ca ritmul de crestere a cererii mondiale se va reduce in urmatoarele luni, iar consumul ar putea sa inregistreze aceeasi tendinta inspre sfarsitul anului, se arata in raportul lunar al OPEC.

Acest raport are in vedere cererea pe termen lung, omitand sa specifice modul in care va decurge balanta cerere-oferta in cazul in care furtuna Wilma va afecta unitatile petroliere din Golful Mexic.

Tensiunile din Iran, al patrulea producator de petrol din lume, au contribuit, de asemenea, la mentinerea preturilor la aceste valori inalte, dupa exploziile din orasul petrolier Ahvaz, Iran, transmite agentia de presa Bloomberg. Cinci oameni au murit, iar peste 80 au fost raniti in aceste incidente. Autoritatile iraniene considera ca responsabilitatea pentru aceste acte apartine fortelor britanice. Britanicii, care au peste 8.000 de soldati de-a lungul granitei cu Irak-ul, au negat orice legatura cu atentatele.



Citeste si