10 Noiembrie 2009

Scrisoarea de un miliard: Pepsi va plati 1,3 mld. $ pentru neprezentare la un proces



Grupul american PepsiCo a fost condamnat in lipsa de un tribunal sa plateasca despagubiri de 1,26 miliarde de dolari, in conditiile in care nu a fost reprezentat la proces pentru ca o angajata a sa a uitat sa deschida scrisoarea de instiintare de la tribunal, relateaza Les Echos, citat de NewsIn.
Presa americana s-a amuzat copios in ultimele zile de situatia in care se gaseste Pepsi, in urma unei afaceri pe care a numit-o "scrisoarea de un miliard".

Totul a inceput in primavara, cand doi oameni de afaceri din Wisconsin, Charles Joyce si James Voigt, au dat in judecata gigantul bauturilor racoritoare, acuzandu-l ca nu a respectat un acord de confidentialitate incheiat cu ei in 1981, cand acestia au impartit cu Pepsi un concept de purificare a apei imbuteliate. Potrivit acestora, grupul le-a folosit fara aprobare inventia la Aquafina, o marca devenita intre timp foarte populara in Statele Unite.

Cei doi oameni de afaceri au depus plangere in 28 aprilie la tribunalul din Jefferson County, insa departamentul juridic al Pepsi a aflat de proces abia in septembrie. Pepsi s-a trezit, astfel, condamnat de un tribunal din Wisconsin la plata unei despagubiri de 1,26 miliarde dolari, desi nu stia de procesul in care era parte parata si care a inceput de sase luni.

In urma cu cinci luni, Kathy Henry, angajata ca secretara la Pepsi cu 20 de ani de experienta, a uitat sa deschida scrisoarea care continea instiintarea de la tribunal, pe care a pus-o intr-un sertar, fiind ocupata cu pregatirea unei sedinte. In aceste conditii, procesul a inceput in lipsa reprezentantilor Pepsi, firma fiind condamnata in lipsa pe 30 septembrie.

In 5 octombrie, aceeasi secretara primeste scrisoarea tribunalului care instiinta grupul de sentinta. De aceasta data, Kathy Henry deschide imediat plicul si, amintindu-si de scrisoarea anterioara pe care uitase sa o verifice, trimite informatia departamentului juridic, insa prea tarziu.

De atunci, PepsiCo a incercat in zadar sa obtina rejudecarea cazului, argumentand mai ales ca suma despagubirii - ce echivaleaza cu 20% din profitul mediu net anual, potrivit National Law Review - este fara precedent in cazul unei judecati in lipsa.
Grupul american a calificat greseala de un miliard de dolari a angajatei sale drept "neglijenta scuzabila".



Citeste si