18 Noiembrie 2009

FMI sustine crearea unei noi monede de rezerva la nivel mondial



Directorul general al Fondului Monetar International (FMI) considera ca, pentru ca economia mondiala sa beneficieze de o stabilitate monetara mai mare, e necesar sa nu depinda de o singura moneda de rezerva la nivel international, cum a fost cazul dupa renuntarea la aur ca etalon.
Dominique Strauss-Kahn a confirmat ca noua moneda de rezerva ar putea fi bazata pe sistemul Drepturilor Speciale de Tragere (DST), unitatea monetara a Fondului Monetar International.

"Va fi vorba, cel mai probabil, de un cos valutar. Intr-o lume globalizata, nu poate fi vorba de o solutie nationala", a declarat Strauss-Kahn.

Strauss-Kahn a mai subliniat ca oficialii de la Beijing trebuie sa permita aprecierea yuanului, printre alte masuri menite sa stabilizeze economia chineza, mesaj ce a fost transmis in repetate randuri de oficialul FMI in timpul vizitei din China, potrivit NewsIn.

Intrebat care ar fi cel mai potrivit moment pentru ca autoritatile chineze sa permita aprecierea yuanului, Strauss-Kahn a raspuns: "Cu cat mai repede, cu atat mai bine".

Fostul director general al FMI Michel Camdessus a declarat ca ocazia de a reforma sistemul monetar mondial nu trebuie ratata. "Sunt deschise o serie de oportunitati favorabile, insa nu pe timp nelimitat", a afirmat el.

Camdessus sustine ideea, formulata in primavara de guvernatorul bancii centrale chineze, de a inlocui dolarul cu DST ca moneda internationala de rezerva.



Citeste si